Suđenje

Marković Miroslav: Dokazni postupak Tužilaštva završava 23. decembra

14. Novembra 2022.13:00
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje Miroslavu Markoviću, koji se tereti za zločine počinjene u zvorničkom selu Lokanj 1992. godine.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilac Seid Marušić, koji je mijenjao postupajuću tužiteljicu Diku Omerović, uložio je set materijalnih dokaza koji se odnose na naredbe komandanta Zvorničke brigade, spisak vojnih lica Trećeg bataljona, rekapitulaciju isplaćenih naknada, redovne borbene izvještaje, analize komande Trećeg bataljona Zvorničke brigade, naredbu komandanta brigade Birač, spisak boraca Prve pješadijske brigade, putni radni list Vojne policije, spisak zarobljenih osoba od 14. jula 1992. godine u Lokanju, te zapisnike o identifikaciji, izvode iz matične knjige umrlih, rješenja o naknadnom upisu u matične knjige umrlih osoba koje su ubijene u Lokanju.

“Čekamo ovjeru određenih dokaza koje ćemo uložiti”, rekao je Marušić.

Tužilaštvo je uložilo i zapisnike o saslušanju svjedoka koji su umrli – Zorana Jagodića, koji je svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u ovom predmetu, te Jovana Gajića, koji je trebao svjedočiti. Odbrana Markovića je bila saglasna da se iskaz Gajića ne čita.

Markovićev branilac Dragan Gotovac kazao je da ne bi imao pitanja za svjedoka jer se “nijedan dio njegovog iskaza ne odnosi na optužnicu i događanja iz tog perioda”.

Miroslavu Markoviću na teret je stavljeno učešće u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Depeše Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik su odbijene nakon prigovora Odbrane, uz obrazloženje kako Marković nije bio pripadnik policije.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je odbio materijalne dokaze Tužilaštva koji su se odnosili na širok i sistematičan napad, rekavši kako “Tužilaštvo nije reagovalo na upute Suda”. Maksumić je kazao kako Tužilaštvo ima još jedno ročište za izvođenje materijalnih dokaza. On je istakao kako u nastavku suđenja neće dopustiti da svjedoci odgovaraju na pitanja o širokom i sistematičnom napadu, nego samo na ona koja se odnose na odgovornost optuženog. Tužilaštvu je dat rok od deset dana da odluči koje će od preostalih sedam svjedoka, a koji su van BiH, pozvati u nastavku suđenja.

Odbrana Gotovca je uložila zapisnike o saslušanju svjedoka Hurmete i Besima Handžića, Huseina Hasanovića i Zemine Mehić.

Suđenje se nastavlja 23. decembra, kada bi Tužilaštvo trebalo okončati dokazni postupak.

Jasmin Begić