Suđenje

Kuzmanović i ostali: “Miće” bile strah i trepet u Tesliću

14. Novembra 2022.13:48
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića, svjedoci Odbrane su pričali o dolasku “Mića” u ovaj grad iz Doboja, i kako su pripadnici ove jedinice bili “strah i trepet”.

Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Dušan Kos je posvjedočio kako je 1992. godine bio angažovan kao zamjenik komandira u Stanici milicije “Aerodrom” te kako je krajem juna otišao u Teslić nakon što je dobio poziv da ode u Centar službe bezbjednosti (CSB) Banja Luka.

Kos je kazao kako tada nije znao da je Stanica javne bezbjednosti (SJB) Teslić pod ingerencijom Banje Luke te je objasnio da ga je Đuro Bulić uputio u Teslić s još nekoliko osoba “da snime stanje”. Svjedok je rekao da je po dolasku iz priča saznao da su “Miće” došle iz Doboja u Teslić.

“Po njihovim pričama, oni su uveli neku vrstu terora”, kazao je Kos, dodavši da se to desilo prije njegovog dolaska u Teslić.

U nastavku je ispričao da su sutradan došli u SJB te da su pričali s načelnikom Kuzmanovićem. Potvrdio je da su napravili zapisnik u kome su konstatovali stanje i ono što su čuli iz priča.

“Svodi se na to da su ljudi došli i preuzeli vlast u Tesliću (…) Znam da se pričalo da je u toku dana zaveden policijski sat (…) Imao sam informaciju da se načelnik, komandir i Đukić maltene ništa ne pitaju”, izjavio je Kos te dodao da je stekao utisak da je aktivni sastav policije bio isprepadan i izgubljen.

Dodao je i da su “sva trojica” bila prisutna drugog dana.

Kos je posvjedočio da je iz banjalučkog centra dobio rješenje po kojem je postao v.d. komandir milicije Teslić, gdje je ostao nepuna tri mjeseca. Rekao je da u tom periodu nije ostvarivao kontakt s “Mićama”.

Na upit Tužilaštva, Kos je kazao da su dobili zadatak da sačine zapisnik o inspekcijskom nadzoru nad radom SJB-a Teslić te da je on jedan od autora. Tužiteljica Enisa Adrović je uložila prigovor na ovaj dokument – koji je Odbrana prvooptuženog Kuzmanovića uvela kao dokaz – jer “nema ni zaglavlje, ni pečat”.

Kos je rekao da nije lično ulazio u sve prostorije, da su konstatovali da je bilo deset do 12 redovnih policajaca, da ne zna koliko je bilo “Mića” u Tesliću te da mu nije poznato da li je bio policijski sat prije njihovog dolaska. Dodao je i da su Kuzmanović, Markočević i Đukić razriješeni dužnosti.

Na upit Markočevićeve Odbrane – jesu li smijenjeni ili razriješeni dužnosti – svjedok je kazao da mu je rečeno “da ta tri čovjeka nisu istjerani iz službe”.

Kos je na upit Đukićeve Odbrane rekao da su od načelnika Radulovića dobili informaciju da su 23 pripadnika “Crvenih beretki” lišena slobode te potvrdio da su bili smješteni u improvizovanom pritvoru u podrumu “Kardiala”.

Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić se terete za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Rada Aleksić, koja je ranije saslušana kao svjedok Tužilaštva, kazala je da je u junu 1992. radila kao tehnički sekretar ili daktilograf načelnika. Posvjedočila je da pripadnici “Mića” nisu uvažavali pravila te da se samo jedno ime znalo – Milan Savić, koji je bio njihov vođa.

“Sjećam se jedne rečenice Milana Savića: ‘Ja se borim da Teslić bude zaštićen i pošten, da niko ništa ne zloupotrijebi, ne iznese’ (…) Da nije bilo te proklete grupe, u našoj stanici se ne bi desilo to što se desilo”, kazala je Aleksić, dodavši da su se optuženi po dolasku “Mića” bojali te da ništa nisu pitani.

Savić je pred Državnim sudom optužen s Borislavom Paravcem i Andrijom Bjeloševićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Termin nastavka suđenja bit će naknadno poznat.

Aida Trepanić