Suđenje

Ilić i ostali: Pozvao muškarce da izađu iz podruma

14. Novembra 2022.12:17
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je saznala da je Zoran Ilić osoba čiji je glas čula kako govori da muškarci izađu iz podruma u naselju Rudo u kojem su bili zatvoreni 19. juna 1992. godine.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Edina Salan prisjetila se kako su u naselju Rudo opkoljeni i pozvani da se predaju 19. juna, a potom zatvoreni u podrum jedne kuće. Kazala je da ih je bilo više od 40 u podrumu i da se čula pucnjava.

“Neko je rekao da muškarci izađu. Onda je nastao strašan haos, nastao je plač”, navela je Salan.

Ona je dodala da su muškarci počeli izlaziti, a da je neko njenom suprugu kazao da smiri žene i djecu. Svjedokinja je rekla da nije vidjela ko je odveo muškarce, ali da je čula glas koji je kazao da izađu.

“Rekli su da se ta osoba zove Ilić Zoran”, kazala je Salan.

Dodala je da su žene i djeca prebačeni u drugu kuću, a da za muškarce, uključujući njenog supruga Ibrahima, više nikad ništa nisu saznali.

Na pitanja braniteljice Nade Mandić, svjedokinja je rekla da ne poznaje Ilića i da se ne može sjetiti od koga je čula kako se on zove.

Zoran i Radenko Ilić optuženi su da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Zemira Omeragić posvjedočila je kako su ih komšije srpske nacionalnosti 19. juna pozvali da pređu u podrum jedne kuće, jer treba da pretraže bošnjačke kuće da nema oružja.

“Vjerovali smo im… Zajedno smo radili, gradili te kuće”, kazala je Omeragić, dodavši da je od uniformisanih lica prepoznala Slavka Lubardu.

Ona je ispričala da je u jednom trenutku rečeno da muškarci moraju izaći iz podruma kako bi ih odveli na saslušanje.

“Muškarci su izašli jedan po jedan”, prisjetila se Omeragić, dodavši da ih je vidjela postrojene kada je izašla da donese djeci vode.

Žene i djeca su, kako je navela, prebačeni u drugu kuću. Kazala je da su bošnjačke kuće u naselju gorjele, a da o muškarcima nikad nisu dobili nikakve informacije.

Branilac Veljko Ćivša predočio je svjedokinji zapisnik iz istrage u kojem je navela da je vidjela kako muškarce uvode u transporter, na šta je ona rekla da je tada možda bila pod uticajem priča i da je tačno ono što je danas izjavila.

Tužilac Ahmed Mešić pročitao je iskaz preminule svjedokinje Emke Muhić, koja je živjela u selu Živaljevina, odakle je sa suprugom i sinom odvedena. Ona je navela da su joj sin i suprug izdvojeni i odvedeni prema “Rasadniku”, te da o njima ništa nije znala dok nisu ekshumirani.

Suđenje se nastavlja 28. novembra.

Marija Taušan