Suđenje

Tešić i Lošić: Optuženi nije stražario u zatvoru

9. Novembra 2022.12:28
Svjedok Odbrane Rajka Lošića, kojem se sudi s Dragišom Tešićem za zločine počinjene na području Vlasenice, ispričao je na suđenju u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu da optuženi tokom rata nije stražario u zatvoru iza zgrade Suda u Vlasenici, gdje su bile zatvorene osobe bošnjačke, ali i srpske nacionalnosti.

Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Zdravko Popović, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije pri stanici u Vlasenici, naveo je kako su rezervni policajci u sklopu svojih zadataka išli na liniju, stražarili u zatvoru, dežurali u stanici, patrolirali i bili na punktovima.

Dodao je i da je on lično dežurao u zatvoru iza zgrade Suda u Vlasenici, ali da optuženi Lošić, prema njegovom saznanju, nije dežurao na ovoj lokaciji, odnosno da ga nije zatekao u smjeni, niti vidio na spisku.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je naveo da je on lično išao na položaj, na kojem bi se nekada zadržavao 15 do mjesec dana. Na upit da li ostavlja mogućnost da je Lošić tada bio stražar u zatvoru, Popović je kazao da to nije čuo ni vidio.

Svjedok je ispričao i da su u zatvoru bile pritvorene osobe srpske nacionalnosti jer nisu htjele ići na liniju ili zbog krvičnih djela, poput optuženog Tešića, a da su se osobe bošnjačke nacionalnosti tu nalazile jer su bile zarobljene.

Dodao je da su uslovi bili isti za sve, te da niko nije mogao izaći ili ući osim advokata koji je dolazio da razgovara sa svojim klijentima. On je pojasnio i da su, po nalogu stanice policije, neke osobe išle do Crvenog krsta na utovar i istovar kamiona, te da se nije smjelo desiti da ih neko tom prilikom zlostavlja.

Za Lošića svjedok je rekao da ga je upoznao kada je optuženi pristupio rezervnom sastavu policije, te da je u jesen 1994. godine optuženi prešao u vojsku. Također je dodao da nije čuo da je Lošić nekoga izvodio i maltretirao.

Popović je negirao da su se u “dežurani” nalazili predmeti poput čekića, bajoneta i kliješta.

Tešić i Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Odbrana Lošića je uložila i materijalni dokaz o vojnom angažmanu za koji je kazala da potvrđuje da je optuženi, između ostalog, sredinom oktobra 1994. godine prešao iz rezervne policije u Vojnu poštu 7344 Vlasenica. Tužilaštvo je također uložilo dodatna dva materijalna dokaza.

Na ovom ročištu predsjedavajuća sutkinja Zinaida Husić je kazala i da je Tužilaštvo dostavilo činjenično prilagođenu optužnicu, kao i da su se Odbrane o njoj izjasnile u pisanoj formi.

Sutkinja Husić je nakon provođenja dokaza konstatovala da je okončan dokazni postupak, podsjetivši da su već ranije završne riječi zakazane za 23. novembar.

 

Lamija Grebo