Suđenje

Rade Macura: Komandir Prve čete u Turjaku bio glavna karika u izvršenju zadataka

8. Novembra 2022.14:34
Na suđenju za zločine na području Gradiške 1992. godine, svoj nalaz i mišljenje iznio je vještak vojne struke koji je, između ostalog, kazao da je u akciji u mjestu Turjak učestvovala jedinica iz dijela Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade Vojske Republike Srpske i da je njen komandir bio glavna karika u izvršavanju zadataka.
Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH.

Vještak Martin Frančešević kazao je da je komandir te jedinice morao, prema vojnim pravilima, biti odgovoran za postupke svojih vojnika na dan akcije u Turjaku i ta odgovornost nije mogla biti podijeljena.

“Komandir čete učestvuje u akciji, daje naređenja direktno i sve bitne informacije bi mu trebale biti dostupne odmah“, kazao je Frančešević, koji je opisivao teoretske strukture u vojskama, dodavši kako je komandir Prve čete bio glavna karika u izvršavanju zadataka u Turjaku 23. juna 1992. godine.

Rade Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

“Prema izvještajima Prvog korpusa VRS-a, u akciji u Turjaku je učestvovala skupina iz Drugog bataljona, koja je eliminisala skupinu ljudi koja se iz pravca Kozarca kretala prema Savi“, kazao je Frančešević.

U daljem izlaganju svoje analize dostupnih dokumenata, vještak je kazao da nije našao trag po kojem je komandir jedinice, koja je bila u Turjaku, pokrenuo aktivnosti koje bi dovele do sankcije, u slučaju da je izvršeno krivično djelo.

Prilikom ispitivanja od strane Miodraga Stojanovića, advokata optuženog Macure, vještak je kazao kako bi se moglo reći da je u borbenoj grupi 23. juna 1992. godine moglo biti pripadnika drugih četa Drugog bataljona.

Nakon konstatacije advokata da vještak ne može znati da li je Macura bio na mjestu izvršenja zločina, Frančešević je kazao da komandir nije mogao biti “pet kilometara daleko od svojih vojnika“.

Na pitanje o tome ko teoretski izdaje naredbu za istragu u slučaju vršenja ratnog zločina, vještak je kazao da su za to odgovorne osobe sa nivoa brigade. Na tvrdnju advokata kako vještak ne zna sadržaj informacije koju je komandir čete uputio prema nadređenima u vezi sa događajem od 23. juna 1992. godine, Frančešević je odgovorio potvrdno.

Nastavak suđenja planiran je za 16. novembar.

Irvin Pekmez