Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Zatvorenike u “Rasadniku“ tukli i vodili na prinudni rad

7. Novembra 2022.15:21
U nastavku suđenja petorici bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1995. godine na području Rogatice, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o deportovanju Bošnjaka iz Žepe u logor "Rasadnik“.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Rifet Vatreš je u Sudu Bosne i Hercegovine ispričao o evakuaciji stanovništva iz Žepe u julu 1995. godine, nakon što je taj grad zauzela srpska vojska. On je kazao da je sa bratom preko šuma pobjegao i došao u Goražde.

“Otac, majka, sestra, bratova žena i dijete su ostali u zadnjem konvoju“, rekao je svjedok  i dodao da su na ulazu u Kladanj njegovog oca izveli iz kamiona i ubacili u autobus, kojim je sa još 40 osoba dovezen u “Rasadnik“ u Rogatici.

Svjedok je rekao kako mu je otac pričao da je tokom šest mjeseci zatočeništva bio premlaćivan i odvođen na prinudne radove.

“Na jednom od radova u Mokrom, dao je svoju lopatu drugom zatočeniku i onda je Slaviša Đerić izvukao kolac iz zemlje i tukao ga dok se nije onesvijestio“, ispričao je svjedok.

Naveo je da je njegov otac u džepu kaputa imao 300 njemačkih maraka, te ih nije predao odmah po dolasku u logor.

“On mi je govorio kako im je Nešković jednom rekao da će onaj kod koga nađe novac, a da ga nije predao, odmah biti ubijen“, prisjetio se svjedok i dodao kako se njegov otac Bećir prepao i novac predao Nenadu Ujiću.

Bećir Vatreš preminuo je 2017.godine.

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjene nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali optuženi u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Nurbeg Gladović nije mogao svjedočit, iako je došao u Sud BiH. Naime, njegovo oštećenje sluha onemogućilo je da čuje pitanja.

“Prema medicinskoj dokumentaciji koju sam dobio, svjedok je mogao svjedočiti“, rekao je tužilac Dževad Muratbegović.

Odbrane nisu pristale na čitanje iskaza svjedoka, te su zahtijevale da ga unakrsno ispitaju, što nije bilo moguće.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić naložio je vještačenje svjedoka.

Nastavak je zakazan za 14.novembar.

Selma Boračić Mršo