Suđenje

Stevo Mumović: Pročitani dijelovi izjava Dragana Nikolića Jenkija o dešavanjima u Vlasenici

28. Oktobra 2022.12:34
U nastavku suđenja Stevi Mumoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području Vlasenice, tužilac je pročitao dijelove iz izjava Dragana Nikolića zvanog Jenki u kojima se opisuju dešavanja na ovom području, zatvaranje i maltretiranja nesrpskog stanovništva.
Logor “Sušica” u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Okružni javni tužilac Nemanja Sladoje pročitao je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu paragrafe iz objedinjenih izjava Dragana Nikolića zvanog Jenki koje je istražiteljima Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju dao 2000., 2003. te 2010. godine.

Haški osuđenik i bivši upravnik logora “Sušica” Dragan Nikolić zvani Jenki osuđen je u Haškom tribunalu početkom 2005. na 20 godina zatvora, nakon što je priznao krivicu da je 1992. učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru “Sušica” u Vlasenici.

Nakon što je 2013. izdržao dvije trećine kazne, pušten je na prijevremenu slobodu, a 2018. godine je preminuo.

Nikolić je u izjavi iz 2000. godine naveo kako ranije nije govorio istinu o zločinima koji mu se stavljaju na teret, te da je odlučio ispričati šta se dešavalo u Vlasenici.

U iskazu se navodi kako je na jesen 1991. godine Jugoslovenska narodna armija (JNA) dostavila oružje, te da se srpsko stanovništvo počinje naoružavati.

“Svaka srpska kuća imala je jednu cijev”, rekao je Nikolić u izjavi koju je pročitao tužilac.

Nakon toga, prema iskazu Nikolića, u Vlasenici se uspostavljaju punktovi i krizni štabovi, te su pripadnici srpske policije i Teritorijalne odbrane Srpske opštine Vlasenica brzo preuzeli vlast, jer, kako je kazao Nikolić, nije bilo otpora muslimana.

“Muslimanima je naređeno da predaju oružje, a ko nije predao bio je uhapšen te odveden u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a potom u zatvor”, navodi se u iskazu.

U svojim izjavama datim tokom tri različite godine, Nikolić je naveo kako su u Vlasenici istaknute srpske zastave, te su s lokalnog radija puštane srpske pjesme.

“Vidio sam kolone muslimana kako čekaju da predaju oružje, a od Srba se to nije tražilo”, naveo je Nikolić u iskazu.

Prema njegovim navodima, koje je pročitao tužilac Sladoje, muslimani su se mogli kretati uz pomoć dozvole, na kojoj je bio pečat Opštine, a oni koji su htjeli otići, morali su potpisati izjavu da dobrovoljno odlaze iz Vlasenice i dati 100 njemačkih maraka.

Nikolić je naveo da su pripadnici JNA u Vlasenici ostali nekih desetak dana, nakon čega odlaze u Šekoviće, a da tada počinje masovno hapšenje muslimana.

“Privodili su ih u stanicu policije, tu ih saslušavali u prostoriji preko puta kancelarije Miće Kraljevića, potom ih tukli i zatvarali u ćeliju u stanici”, naveo je Nikolić u iskazu, te dodao kako su najviše muslimana priveli Stevo Mumović i Predrag Bastah.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Predraga Bastaha na 20 godina zatvora, te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina za zločine u Vlasenici, dok je Rade Garić pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine.

Kako je dalje naveo Nikolić u svojim iskazima, iz pritvorske ćelije u SJB-u u Vlasenici muslimane su vodili u logor “Sušica”.

Nikolić je u svom iskazu naveo kako nije vidio bilo kakve aktivnosti policije ili vojske zbog nediscipline i počinjenih zločina.

“Mumović je otjeran iz policije, ali ne zbog zločina koje je počinio nad muslimanima”, stoji u iskazu Nikolića.

Mumović se tereti da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih počeo tući, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Mumoviću se također stavlja na teret da su 2. maja 1992. godine u Vlasenici, on i još jedan pripadnik policije SJB-a, došli do jedne kuće i vlasniku naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama. Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

Goran Dragović, branilac optuženog Mumovića, uložio je prigovor na ove dokaze Tužilaštva. Kako je obrazložio, kompilacija izjava je problematična sa više pravnih aspekata.

“Iz ovoga nije jasno kada je govorio istinu, a kada ne, da li je to bilo dok je bio u statusu optuženog ili neposredno pred potpisivanje sporazuma o priznanju krivice”, rekao je Dragović.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. novembar.

Selma Boračić Mršo