Suđenje

Tešić i Lošić: Završne riječi Tužilaštva i Odbrana zakazane za 23. novembar

26. Oktobra 2022.11:31
Na suđenju Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, koje Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo tereti za zločine počinjene na području Vlasenice, svjedoci drugooptuženog Lošića su ispričali kako je on 1994. godine bio pripadnik Vlaseničke brigade.


Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Bogoljub Lošić je ispričao kako je 1994. godine bio mobilisan u četvrtu četu Vlaseničke brigade, gdje je komandant bio Vlajko Sejmenović. Kazao je da su bili na liniji u Turalićima i Sokolini, nabrojavši imena nekoliko vojnika, među kojima i Rajka Lošića.

Na upit Lošićevog branioca Petka Pavlovića, svjedok je rekao da je optuženi Lošić u četu došao u jesen 1994. godine, “kada je lišće opadalo”, te da su zajedno spavali u rovu. Dodao je da je on u toj jedinici bio do jula 1995., a da je optuženi Lošić ostao iza njega.

Na upit tužioca Nemanje Sladoja, svjedok je kazao da ne zna da li su pripadnici rezervnog sastava policije bili s vojskom na položajima. U nastavku unakrsnog ispitivanja je dodao kako su na liniji bili sedam dana, pa sedam dana kući, napomenuvši kako ne zna šta je radio optuženi Lošić dok su bili slobodni.

Drugi svjedok Aleksandar Milić je rekao da je i on u ratu bio pripadnik četvrte čete Vlaseničke brigade, nabrojavši imena vojnika koji su bili s njim – Sajkana Todorovića, Gligora Lošića i Draška Milića. Na upit branioca Pavlovića, Milić je kazao da je u toj jedinici bio i Rajko Lošić, dodavši kako je došao u oktobru 1994. godine.

Tužilac Sladoje je pitao svjedoka kada je u jedinicu došao Gligor Lošić, na šta je on odgovorio da ne zna tačno. Sladoje ga je potom pitao kako onda zna kada je došao optuženi Rajko Lošić, dodavši kako je njegovo ime spomenuo tek nakon direktnog pitanja njegovog branioca, na šta je Milić odgovorio da se nije odmah sjetio. Svjedok je negirao da mu je neko rekao šta treba da kaže.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda, ova dva predmeta su spojena.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. novembar, kada je planirano saslušanje posljednjeg svjedoka Odbrane Rajka Lošića. Završne riječi Tužilaštva i Odbrane u ovom predmetu su zakazane za 23. novembar.

Jasmin Begić