Suđenje

Gadžo i ostali: Svjedoci Odbrane nisu čuli za zlostavljanje zatvorenika u Hrasnici

25. Oktobra 2022.16:15
U nastavku suđenja optuženima Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu za zločine počinjene u Hrasnici 1992. godine, svjedoci Odbrane rekli su da nisu čuli za zlostavljanja i smrti zatvorenika.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Rifat Hodžić, svjedok Odbrane drugooptuženog Zaima Laličića, bio je komandant Igmanskog bataljona u kojem je, kako je rekao, bio i Laličić. Svjedok je ispričao kako je Laličić bio zadužen za dostavljanje pošte u komandu bataljona i brigade.

“Početkom jula 1992. godine komandir njegove čete je tražio prekomandu za Laličića“, rekao je svjedok i naveo da je Laličić tada otišao na posao čuvara pritvora, koji se nalazio u Hrasnici, između nebodera u garaži.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Miroslav Janjić pitao je svjedoka ko je tu bio zatvaran, na šta je svjedok rekao da je to bio vojni pritvor.

“Ja sam zatvarao svoje vojnike zbog vojne nediscipline, ali Srba tu nije bilo“, rekao je Hodžić.

Drugi svjedok Odbrane Laličića, Amir Šabović, početkom rata bio je na funkciji pomoćnika komandanta Teritorijalne odbrane (TO) za sigurnost.

Kako je ispričao u Sudu BiH, optuženog Laličića je viđao u njegovoj jedinici na Stojčevcu, nakon čega je on premješten na mjesto stražara u pritvoru.

Šabović je naveo kako je tada, uspostavljenim sistemom upravljanja, u njegovoj nadležnosti bio Zaštitni vod, koji je štitio komandu, te vojna policija i pritvor.

“Upravnik pritvora me je pismeno izvještavao o svemu, ali nisam čuo za stradanja civila“, rekao je Šabović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Janjić pitao je svjedoka kada je formiran pritvor i zbog čega, na šta je svjedok odgovorio da je na njegovu inicijativu formiran pritvor.

“Vidio sam da privode ljude i predložio sam da se taj prostor očisti, kako bi se ljudi sklonili. Znači, iz sigurnosnih razloga“, rekao je svjedok.

Za Šabotića je pitanja imala i Lejla Čović, braniteljica optuženog Senada Gadže. Ona je svjedoka pitala zašto je kaznio Gadžu, a Šabović je rekao kako je optuženi davao zatvorenicima cigarete i kafu, te da ga je zbog toga pritvorio na 24 sata.

Tužilaštvo BiH tvrdi drugačije, odnosno da je Gadžo zatvoren jer je pustio na slobodu Mirka Bunozu, koji je bio u pritvoru zbog ubistva pripadnika Armije BiH Nijaza Tabaka. Tužilaštvo BiH navodi kako je grupa pripadnika vojne policije iz Sokolović Kolonije i Butmira vidjela Gadžu sa Bunozom, nakon čega je, prema tvrdnjama Tužilaštva, kažnjen pritvorom.

Svjedok je rekao da to nije tačno.

“Nema šanse da su ti vojni policajci dolazili u Hrasnicu“, rekao je svjedok.

Gadžo je optužen sa Zaimom Laličićem i Suljom Hebibom za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatvorenika u periodu od 1992. do 1994. godine. Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije BiH.

Treći svjedok Odbrane Sead Tekač bio je pripadnik TO-a na Stojčevcu, a od augusta 1992.godine premješten je na mjesto stražara u pritvoru. Rekao je kako zna Savu Pejića, da su bili komšije, te da ga je zatekao u pritvoru kada je došao.

“Nismo razgovarali, osim ako bi njemu trebalo da se umije ili nešto drugo“, rekao je svjedok, te dodao kako se Savo nije žalio na povrede niti je govorio o bilo kakvom maltretiranju.

“Nisam vidio povrede na Savi, on je bio poznat u Hrasnici i svu su ga voljeli“, rekao je Tekač.

Naveo je kako su polovinom septembra svi čuvari, osim njega i Envera Laličića, smijenjeni. Svjedok je rekao kako je u pritvoru bilo još Srba, osim Save, te žena i pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), među kojima i Mirko Bunoza.

“Hosovci su imali posebnu pažnju, jer su navodno počinili nekakav zločin u Butmiru“, rekao je svjedok i dodao kako oni nisu mogli izaći iz pritvora, dok su drugi zatvorenici imali pola sata dnevno pravo izaći i prošetati.

Naveo je kako je Bunoza odveden u Službu bezbjednosti i da se više nije vratio.

Na pitanje sutkinje Mire Smajlović da li je Gadžo trpio određene posljedice zbog toga, svjedok je rekao da se ne sjeća.

Sva tri svjedoka su rekla da je upravnik pritvora bio Husein Mujanović, kojeg je Sud u Beogradu u ponovljenom postupku osudio u maju 2022. godine na deset godina zatvora za zlostavljanje srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru Armije BiH u Hrasnici kod Sarajeva, tokom rata u BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 10.novembar.

Selma Boračić Mršo