Suđenje

Ujić: Vještak tvrdi da su tijela iz grobnice imala povrede nanesene oružjem

20. Oktobra 2022.11:46
U nastavku suđenja Miletu Ujiću za zločine počinjene na području Rogatice, vještak sudske medicine Hamza Žujo je pred Državnim sudom pročitao nalaz ekshumacije tijela nađenih u selu Kozadre.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Hamza Žujo, vještak sudske medicine, pročitao je nalaz i mišljenje o ekshumaciji posmrtnih ostataka nađenih u grobnici na području sela Kozadre iz 1995. i 1996.godine.

Žujo je naveo kako je tada ekshumirano pet osoba čiji identitet su potvrdile porodice žrtava, dok su dva tijela označena kao N.N..

“Na osnovu butne kosti sam utvrdio da se radi o osobama mlađe životne dobi – između 18 i 19 godina“, rekao je Žujo, te dodao kako je kasnijom DNK analizom utvrđeno da se radilo o Nerminu i Elvedinu Ćutahiji, čije tijelo je pronađeno ispred jedne kuće.

Tokom čitanja nalaza, vještak je naveo kako je na svim tijelima identifikovao povrede nastale upotrebom oružja.

“Zbog nedostatka organa, nisam mogao utvrditi uzroke smrti, jer na osnovu kostiju to nije moguće“, naveo je Žujo.

Na pitanje Dejana Bogdanovića, branioca optuženog, da li su sva tijela nađena u jednoj grobnici, vještak je odgovorio kako misli da jesu, ali nema dokaz za to.

Mile Ujić je optužen da je 2. augusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Državnog tužilaštva Ermin Tarić radio je kao kriminalistički tehničar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Sarajevo, te je od 1996. godine radio na ekshumacijama.

On je rekao kako je radio fotografisanje lokacija gdje su nađene grobnice, a potom i leševa.

“Bilo je leševa kojima su ruke bile vezane žicom“, rekao je svjedok, ali nije mogao precizirati koliko je leševa nađeno u grobnici u Kozadrama.

Objasnio je proces ekshumacije – da su se prvo čistili slojevi zemlje koje je radio Žujo sa svojim tehničarom, te radnici komunalnog preduzeća iz Visokog. Potom je naveo da se leševi – kada se dođe do njih – fotografišu, zatim smještaju u plastične vreće i prevoze u mrtvačnicu u Visoko, gdje se radi obdukcija i identifikacija.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. novembar.

Selma Boračić Mršo