Suđenje

Hadžić i ostali: Čestitke za uspješnu akciju u Čemernom

20. Oktobra 2022.12:47
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 1992. sa pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) iz Kaknja, kao i grupom iz Breze i sela Korita, učestvovao u akciji na selo Čemerno u opštini Ilijaš, gdje su uništili haubice.
Hadžić Džemal i ostali. Foto: Sud BiH

Suvad Hido je kazao da je 23. maja 1992. sa pripadnicima TO-a iz Kaknja otišao u Brezu, gdje su imali obuku, a potom držali straže na Vlahinjama.

On je rekao da im je komandir voda bio Tufo Teufik, a komandant Džemal Hadžić.

“Došao je komandir voda Tufo i rekao da naš vod ide na Čemerno… Treba uništiti haubice koje bacaju granate po Brezi”, prisjetio se Hido.

Ispričao je da su prenoćili u selu Korita, a noću krenuli prema Čemernom. Naveo je da su, osim komandira Tufe, krenuli pripadnici TO-a iz Kaknja – Senad, Haris, Benjamin, Muriz i Salih Sikira, Džemal i Sedin Smolo, Akif Ćosić, te Rahman Kovač. Dodao je da su s njima bili i “mještani Korita” i “momci iz Breze”.

“Pred zoru smo došli na Čemerno kad je zapucalo… s desne strane mitraljez”, kazao je Hido.

Dodao je da je krenuo s nekima prema haubicama, ali kako ne zna gdje su drugi otišli. Naveo je da je na njih zapucano iz štale.

“Kad se pošlo pucati na štalu, Tufo je došao i bacio bombu u štalu… Vratila se i on je ranjen”, ispričao je svjedok.

Kazao je da su haubice gurnuli u provaliju, a da je potom, s nekoliko vojnika, odnio tijelo poginulog Kovača u Mahmutovića Rijeku.

Kad su se vratili u Brezu, kako je dodao, Hadžić im je čestitao na uspješnom zadatku. Odbrane Hadžića i Turudića kazale su da nemaju pitanja za svjedoka, navodeći kako je njegov iskaz korektan i pokazuje da je cilj akcije bio uništenje haubica.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike TO-a, te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Vjekoslav Jurić posvjedočio je da je bio policajac u Srednjem dok srpske snage nisu preuzele vlast. Jurić je rekao da je sa nekolicinom kolega, među kojima je bio i Enes Durak, formirao policijsko odjeljenje u Ljubini i da su držali punkt.

Za akciju u Čemernom, kako je rekao, čuo je poslije nekoliko dana i da je uništena artiljerija.

Jurić je rekao da su na punktu tražili dobrovoljce za odbranu od napada u Koritima i kako misli da je Durak bio među onima koji su se javili. Branilac Ifet Feraget prigovarao je da odbrana u Koritima nema veze s Čemernim, a tužilac Vladimir Simović je tvrdio da se to odnosi na isti događaj.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra.

Marija Taušan