Suđenje

Odbrana Aleksandra Džombića počela izvođenje dokaza

17. Oktobra 2022.13:07
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću pred Okružnim sudom u Banjaluci nastavljeno je iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane.
Aleksandar Džombić ispred Okružnog suda u Banjauci. Foto: BIRN BiH

Advokat Zoran Bubić, Džombićev branilac, predočio je Sudskom vijeću više od 30 različitih dokumenata koji su u vezi sa davanjem kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) preduzeću “Energolinija” iz Zvornika.

Kako je rekao Bubić, ovo vjerovatno nije konačan spisak materijalnih dokaza i tražio je od Okružnog suda u Banjaluci da pošalje dopise Vrhovnom sudu u Banjaluci, kao i Privrednom sudu u Bijeljini, kojim bi tražio spise u vezi sa pomenutim preduzećima.

Među dokazima su ugovori između Evropske investicione banke (EIB) i BiH, dopisi i mail prepiska između predstavnika EIB-a i IRB-a.

Republičko javno tužilaštvo RS-a optužnicom tereti Aleksandra Džombića da je izvršio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, zbog kredita od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM ) koji je preko Investiciono-razvojne banke RS-a odobren zvorničkoj firmi “Energolinija”.

Takođe, Odbrana Džombića je predložila i zaključke Vlade Republike Srpske, odluke Kreditnog odbora IRB-a o kreditu, kao i dopise “Energolinije” i “Alumine”.

Bubić je rekao i da Odbrani nisu dostupni neki dokazni materijali, pa je tražio od Suda da i od IRB-a traži Statut koji je bio na snazi u vrijeme dodjele kredita, kao i pravila plasmana kredita.

Tužilac Radenko Janković nije se protivio izvođenju i legalnosti materijalnih dokaza, kao ni spisku svjedoka koje je Odbrana pozvala.

Suđenje Džombiću nastavlja se 18. oktobra, kada će početi saslušavanje svjedoka Odbrane.

Đorđe Vujatović