Suđenje

Tepić i ostali: Završna riječ Tužilaštva BiH zakazana za 17. novembar

13. Oktobra 2022.14:27
Izvođenjem dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine završen je glavni pretres u predmetu protiv Save Tepića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića i Ilije Kurušića, optuženih za zločine počinjene 1992. na području Kotor-Varoši.
Savo Tepić i ostali. Foto: Sud BiH

Mersudin Pružan, tužilac Državnog tužilaštva, uložio je dodatnih pet dokaza replike na dokaze Odbrane.

Tužilaštvo BiH osporava nalaz i mišljenje vještaka vojne struke Stevana Dakića, koji je 9. decembra 2021. godine u Sudu BiH iznio hronologiju sigurnosno interesantnih događaja u Kotor-Varoši, govoreći o vođenju različitih politika nacionalnih stranaka, dolasku izbjeglica iz Hrvatske, referendumu, kao i pripajanju srpske strane Autonomnoj regiji Krajina.

Dakić je naveo da su sva tri naroda dizala barikade, da su rezervisti, kao i paravojne jedinice pucali, te da je došlo do pojedinih ubistava. On se pozvao na podatak iz izvještaja Jugoslovenske narodne armije (JNA) o postojanju 400 do 500 pripadnika paravojnih formacija u Kotor-Varoši. Prema njegovim riječima, JNA i Ministarstvo unutrašnjih poslova su bili jedine legitimne snage.

On je kazao da su Bošnjaci i Hrvati imali paravojne jedinice, a da Srbi nisu jer su se odazvali pozivu JNA na mobilizaciju.

Tužilac Mersudin Pružan predložio je Sudu BiH gledanje videouratka, u kojem se nalazi izvještaj TV Banja Luka o stanju u Kotor-Varoši, kojim osporava mišljenje vještaka “da nisu pronađeni dokazi da se policija trebala ponašati diskriminatorno prema muslimanima i Hrvatima”.

Na videu koji je pušten u sudnici prezentovana je izjava Save Tepića, koji govori:

“CJB milicije i Vojska Republike Srpske nastavljaju čišćenje Kotor-Varoši. Predstavnici srpskog naroda nastavili su da mirnim putem oslobađaju Kotor-Varoš, međutim neprijatelj, hrvatsko-muslimanski ekstremisti, odlučili su se na borbu do smrti, tako da i srpski narod mora ići u borbu do smrti ili će nestati”, rekao je Tepić u izjavi koja je prikazana u videu, koji je Tužilaštvo BiH uložilo kao dokaz.

Na prikazivanje ovog videa reagovale su odbrane svih optuženih, tražeći da se video prikaže u cijelosti, prigovarajući na zakonitost i relevantnost dokaza, te tražeći da se ponovo pozove vještak.

Nakon kraćih konsultacija Sudskog vijeća, dozvoljeno je cjelovito prikazivanje videa, koji sadržava na desetine isječaka iz dnevnika, a koji se odnose na stanje u Kotor-Varoši. Vijeće je odbilo ponovno pozivanje vještaka.

Nakon prikazivanja cjelovitog videa, Odbrane su tražile da ga i oni uvrste u svoje dokaze.

Pored toga, Tužilaštvo je uložilo još četiri dokumenta kao materijalne dokaze, navodeći kako ti dokumenti nesporno potvrđuju da je načelnik policije bio u koordinaciji s nadređenima u Banjoj Luci i da je znao za sva dešavanja.

“Sistem komandovanja je odlično funkcionisao tada”, naveo je Pružan.

Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić se terete da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Tepić je, kako je navedeno, u to vrijeme bio načelnik SJB-a Kotor-Varoš i član Kriznog štaba općine, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović rezervni milicioner, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Za zločine počinjene u Kotor-Varoši optuženi su još Dragoslav Bojić, protiv kojeg je postupak zbog zdravstvenog stanja razdvojen u aprilu 2016. godine, te Radojko Keverović i Rade Škorić.

Postupak protiv optuženog Keverovića također je razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja, dok je Rade Škorić preminuo u decembru 2014. godine.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 17. novembar.

Selma Boračić Mršo