Vijest

U Beogradu izložba fotografija majki i djece rođene kao ratna posljedica

13. Oktobra 2022.15:35
Izložba fotografija sa portretima djece iz Bosne i Hercegovine koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja, te njihovih majki, postavljena je u glavnom gradu Srbije.

This post is also available in: English

Sa jučerašnjeg otvaranja izložbe u Beogradu. Foto: BIRN

U sredu, 12. oktobra uveče, u galeriji “Endžio Hab” u Beogradu je otvorena izložba pod nazivom “Breaking Free” sa fotografijama dece koja su rođena kao posledica rata u BiH i njihovih majki.

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata“, nevladine organizacije koja se zalaže za prava dece rođene zbog rata u BiH.

Omerčaušević je za BIRN kazala kako je cilj izložbe “da se publika upozna sa postojanjem dece koja su direktna posledica rata u bivšoj Jugoslaviji”.

“Ovo su deca koja su rođena kao posledica ratnog silovanja, deca pripadnika mirovnih snaga UN-a i deca humanitarnih radnika misija stacioniranih u Bosni i Hercegovini tokom i nakon rata”, pojasnila je ona.

Udruženje “Zaboravljena djeca rata“ vodi kampanju za pravno prepoznavanje ove dece u BiH kao ugrožene grupe koja ima pravo na usluge socijalne zaštite.

Omerčaušević naglašava da su oni trenutno “potpuno pravno neprepoznati i nevidljivi”.

Autor fotografija na izložbi je francusko-sirijski fotograf Sakher Almonem i one su prvi put izložene u Tuzli, Sarajevu i Srebrenici 2019. godine.

Izložba u galeriji “Endžio Hab”  je otvorena do 22. oktobra, svakog dana od 12.00 do 20.00 sati.

Milica Stojanović


This post is also available in: English