Suđenje

Unčanin i ostali: U sefu pronađena prijava sa imenima izvršilaca

12. Oktobra 2022.17:18
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je pronađena masovna grobnica sa žrtvama iz Velagića i kako je u Stanici policije pronađena krivična prijava protiv osumnjičenih počinilaca.

Velagići. Foto: BIRN BiH

Atif Đafić je kazao da je do maja 1992. godine bio komandir u Policijskoj stanici u Ključu i da je nakon izbora za načelnika bio postavljen Vinko Kondić. Prema njegovim riječima, od tada se sve mijenja te se postavljaju punktovi na više lokacija.

“Poziva me 7. maja Vinko i traži da prihvatim lojalnost Srpskoj Republici. Ja sam odbio i razdužen sam, istjeran, protjeran”, kazao je Đafić, dodavši da je slična sudbina bila i drugih pripadnika policije bošnjačke nacionalnosti.

Kondić je bio optužen za zločine u Ključu, ali je postupak protiv njega obustavljen zbog smrti.

Svjedok je rekao da je pokupljen u Sanici sa drugim muškarcima 1. juna 1992. i da su prenoćili u školi, a onda autobusima prevezeni za Ključ. Ispričao je da su se kratko zadržali na punktu u Velagićima, gdje je zapazio “opštu gužvu i haos”.

Đafić je rekao da je na kraju odveden na “Manjaču”, gdje je nakon izvjesnog vremena doveden svjedok “A”, koji je bio u veoma lošem stanju.

“On mi je ispričao da je preživio strijeljanje u Velagićima, da je među prvima pao kad je rafal krenuo… Rekao je da se to dogodilo 1. juna, te noći kad su zarobljeni i dovedeni u staru zgradu škole”, prisjetio se svjedok.

Đafić je kazao da je kasnije, dok je boravio u Travniku, od rođaka Mehmeda saznao da mu je komšija Jovo rekao da su strijeljani u Velagićima ukopani na lokaciji Lanište. Svjedok je naveo da se u jesen 1995. vratio u Ključ i da je sa kolegama iz policije otišao na tu lokaciju.

Prema njegovim riječima, bilo je vidljivo gdje je mašina zatrpavala i brzo su pronašli tijela. Dodao je da su obavijestili nadležne organe i da je na kraju ekshumirano 78 žrtava.

Svjedok je ispričao da su u Policijskoj stanici, u Kondićevom sefu, pronašli krivičnu prijavu Vojnog tužilaštva u Banjaluci protiv sedam ili devet počinilaca.

“Pisalo je da je bio uviđaj, da su lica privedena, ispitana, određen im je pritvor, ali su nakon kraćeg vremena pušteni na slobodu”, rekao je Đafić, dodavši da se pričalo da su pušteni po naredbi “generala Talića”.

On je rekao da se sjeća da su na prijavi bila tri prezimena lica čije je roditelje poznavao iz Sanice – Banjac, Despot i Unčanin.

Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot optuženi su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, da su 1. juna 1992. učestvovali u ubistvima 78 civila kod stare zgrade škole u Velagićima.

Na pitanja branioca Dragana Međovića, svjedok je rekao da je “taj Unčanin imao još dvoje djece”. Kazao je da mu nije poznato da je Boško Unčanin bio napustio Sanicu.

Odbrani je potvrdio da su Bošnjaci u Velagićima držali patrole nakon što je Srpska demokratska stranka naoružavala svoje ljude, a da je za ubistva nekih policajaca i drugih lica naknadno saznao.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra.

Marija Taušan