Suđenje

Tešić i Lošić: Optuženi bio u pritvoru tokom rata

12. Oktobra 2022.11:49
Svjedok Odbrane Dragomira Tešića kojem se sudi sa Rajkom Lošićem za zločine počinjne na području Vlasenice, ispričao je na suđenju u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu kako je Tešić tokom rata bio u pritvoru koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.


Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Cvijetin Ravnjak, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, kazao je da su u pritvoru iza zgrade Suda, gdje je on povremeno bio stražar, bile zatvorene osobe bošnjačke, ali i srpske nacionalnosti.

Među pritvorenim osobama, kako je naveo, nalazio se i optuženi Dragiša Tešić, obučen u civilnu odjeću. U unakrnsom ispitivanju je pojasnio kako je optuženi tu bio u aprilu 1993. godine i da je čuo kako je pritvoren zbog ubistva.

Ravnjak je pojasnio da je u pritvoru bila i dežurana u kojoj su se nalazili kauč, televizor i jedan sto. Negirao je da se tu nalazio bajonet ili čekić.

Govoreći o uslovima u pritvoru, svjedok je kazao da su postajala kupatila, peć za spremanje hrane, te da je bošnjačkim pritvorenicima bila ukazana medicinska njega.

“U svako doba – kad je god ko potražio – lično sam vodio ljekarima“, rekao je Ravnjak.

Odgovarajući na pitanja Okružnog tužilaštva, svjedok je pojasnio da se nije moglo izaći iz pritvora, ali i da niko nije ulazio dok je on bio na straži. Također je dodao i da Tešić nije mogao izaći iz pritvora.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Odgovarajući na pitanja Lošićeve Odbrane, svjedok je kazao da je optuženog upoznao u ratu, te da ne zna da li je on nekada bio dežurni u pritvoru, istaknuvši da nije vidio da je “tamo dolazio“, niti je to čuo.

Tešićeva Odbrana je na ovom ročištu uložila i tri materijalna dokaza, a Odbrana Lošića je dostavila prijedlog svojih dokaza.

Suđenje će se nastaviti 26. oktobra, saslušanjem svjedoka Odbrane Lošića.

Lamija Grebo