Suđenje

Kuzmanović i ostali: Tužilaštvo tvrdi da Obrana odugovlači postupak

10. Oktobra 2022.11:18
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljeno je suđenje Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, koji se terete za zločine počinjene na području Teslića 1992. godine.


Dušan Kuzmanović i drugi. Foto: Sud BiH

Tužiteljica Enisa Adrović nije dodatno obrazlagala sporne i nesporne dokaze koji su predloženi na suđenju, ali se osvrnula na prigovore koje su uložile Odbrane.

“Smatram da je većina prigovora neosnovana. Veliki broj se odnosio na to da su u dokaznom materijalu priložene kopije dokumenata. Mi smo za svaku kopiju naveli u kojem sudskom spisu se nalaze originali“, rekla je Adrović.

Dodala je kako se veliki broj prigovora odnosio na izvještaje istražitelja Haškog tribunala, za koje su Odbrane rekle da su plaćeni da pa su to napisali kako jesu.

“Dokumenti – koji su etablirani u sudskoj praksi – uloženi su kao dokumenti, a nije bilo potrebe da se vještače“, rekla je Adrović.

Odbrane su prigovorile na dokaz “odluka o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH“, kako nije objavljen u službenom glasniku.

” Činjenica je da se ova odluka provodila. Svi su znali za nju i provodili je u velikim gradovima“, zaključila je Adrović.

Za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima – sudi se Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Za danas je bilo planirano čitanje iskaza dva svjedoka Tužilaštva, Milice Ignjić i Damira Glancera, čemu su se Odbrane usprotivile, uz obazloženje da je prijedlog za čitanje u ovoj fazi preuranjen. Sudsko vijeće je prihvatilo prigovor Odbrana i naložilo Tužilaštvu BiH da za naredno ročište pokuša stupiti u kontakt sa ovim svjedocima, koji se nalaze van zemlje.

Na narednom ročištu Odbrana prvooptuženog Dušana Kuzmanovića trebala bi početi sa izvođenjem dokaza. Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević je predložila pozivanje nekoliko svjedoka Tužilaštva, čemu se Adrović usprotivila, obrazloživši kako se radi o odugovlačenju postupka.

Naredno ročište će biti održano 24. oktobra.

Jasmin Begić