Suđenje

Đokić i ostali: Policija intervenisala na pozive mještana u Janji

10. Oktobra 2022.16:44
Suđenje osmorici optuženih za zločine u Janji počinjene od 1992. do 1994. godine nastavljeno je, nakon dvije i po godine ,unakrsnim isptivanjem svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja je rekla da su se kolege u Domu zdravlja korektno ponašale prema Bošnjacima i da je policija reagovala na pozive mještana.
sudnica
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Fatimu Mustafić Tužilaštvo je ispitalo 5. marta 2020. godine, a u nastavku suđenja odgovarala je na pitanja branioca. Mustafić je kazala da je do 26. avgusta 1994. radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja u Janji i da su se srpske kolege korektno ponašale prema bošnjačkim.

Ona je braniocu Veselinu Londroviću potvrdila da mještanima bošnjačke nacionalnosti nije bilo zabranjeno dolaziti u Dom zdravlja, a da su neki slučajevi prebacivani u Bijeljinu ili Loznicu. Djelimično se složila sa sugestijom branioca da je u Bijeljini pružana zdravstvena pomoć Bošnjacima.

“Čula sam da je bilo slučajeva da je neko odbijen”, kazala je Mustafić.

Potvrdila da su je 26. avgusta 1994. iz kuće odveli Vojkan Đurković i dva lica u vojnim uniformama, a da se 2002. vratila i da ponovo radi u Domu zdravlja.

Optuženi Branislav Trišić ispitivao je svjedokinju o postupanjima policije u Janji. Ona je rekla da nije vidjela policiju kada je odvođena iz kuće. Potvrdila je da je čula kako se policija sukobljavala s nekim drugim jedinicama i da je Trišić bio ranjen u takvom jednom incidentu. Dodala je da je čula kako je policija imala problema s drugim jedinicama u vezi sa upadima u kuće.

Mustafić je ispričala kako je 1993. zvala policiju zbog pucnjave u njenom dvorištu.

“Policija je izašla na lice mjesta i sigurnije smo se osjećali”, navela je svjedokinja, govoreći o još nekim policijskim intervencijama.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje optuženi su Milan Đokić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković.

Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Suđenje u ovom predmetu u prekidu je od marta 2020. zbog izmjene člana Vijeća, pandemije i zdravstvenog stanja optuženih.

Sutkinja Željka Marenić je napomenula da je od prekida suđenja, u septembru 2021. postupak razdvojen u odnosu na Ljubišu Ikića zbog smrti optuženog, a da je u septembru ove godine postupak razdvojen u odnosu na Zorana Bogdanovića zbog njegovog zdravstvenog stanja, o čemu je raspravljano na statusnoj konferenciji održanoj 1. septembra.

Suđenje je, zbog proteka vremena, formalno obnovljeno, a Vijeće je odbilo prijedlog nekih branilaca da se dokazi ponovo izvode. Marenić je kazala da su dva člana Vijeća od početka u ovom predmetu, kao i da se nova sutkinja upoznala sa dokazima, te da su Odbrane imale priliku ispitati sve svjedoke.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. oktobar.

Marija Taušan