Suđenje

Ujić: Četu upoznao sa zadatakom akcije i pravcima kretanja

29. Septembra 2022.15:54
Na suđenju za zločine na području Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2. avgusta 1992. optuženi Mile Ujić objasnio pripadnicima Gučevske čete zadatak akcije i pravce kretanja.

Sud BiHSud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Nenad Planinčić kazao je da se od 80 do 100 pripadnika Gučevske čete 2. avgusta 1992. okupilo kod komande, gdje su bili komandir Dobro Cerović, njegov zamjenik Miloš Šuka, kao i Ujić.

“Podijelili su nas u grupe. Zadatak je bio da se oslobodi putni pravac Rogatica – Sokolac”, kazao je Planinčić.

On je naveo da ih je komanda rasporedila, nakon čega mu je tužilac Dževad Muratbegović predočio izjavu iz istrage u kojoj je naveo da im je Ujić rekao koji je cilj akcije i kojim pravcima da idu. Svjedok je potvrdio da je to tačno, kao i da mu je Ujić rekao da vodi grupu od desetak ljudi.

Potvrdio je da se čula pucnjava kada su došli na Golo brdo, odakle su se vidjela sela Kozadre i Dobrašina.

“Pucali su i po nama iz Kozadri. Vidjeli smo da pucaju i pretrčavaju muslimani”, rekao je Planinčić, dodajući da su uzvratili na vatru.

Ispričao je da su došli do putne komunikacije, gdje su ostali do pred mrak, te da je vidio dim iz pravca Kozdari. On je rekao da su se tu trebali sresti sa Sočićkom četom, ali da je kasnije čuo da oni nisu stigli jer im je poginuo komandir kada su naišli na otpor.

Sutradan, kako je naveo, u Gučevu su pričali da su iz jedne kuće u Kozdrama pucali na njih, te da su vojno sposobne zarobili, a žene i djecu odveli u Dobrašinu. Dodao je da je zarobljene trebalo da odvedu u zatvor Čavarine.

On je rekao da Ujić nije pričao ko je gdje odveden, kao što se navodi u njegovom ranijem iskazu. Kazao je da su oni Ujiću pričali šta se dešavalo tokom akcije. Na pitanja Odbrane je pojasnio da su stajali u grupi i razgovarali, ali da Ujiću nije podnio nikakav zvanični izvještaj o akciji. Braniocu Dejanu Bogdanoviću je kazao da Ujića nije vidio uveče kada se vratio sa zadatka.

Svjedok je rekao kako je nakon rata čuo da je grupa zarobljenih u Kozardama strijeljana.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Milovan Lelek je rekao da se u maju 1992. postao član komande Rogatičke bigade i da je tada zatekao Ujića na poziciji načelnika Štaba. On je rekao da je tu funkciju kasnije preuzeo Radomir Furtula, a da je Ujić otišao na dužnost sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu.

Svjedok nije mogao precizno odrediti kada je došlo do promjene na poziciji načelnika Štaba, navodeći da je to moglo biti u oktobru ili novembru 1992.

Lelek je potvrdio da je za komandanta Brigade potpisao izvještaj od 4. avgusta, koji je sastavio na osnovu informacija podčinjenih komandi.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

Marija Taušan