Suđenje

Tepić i ostali: Optuženi tokom svjedočenja negirali navode iz optužnice

29. Septembra 2022.15:47
U nastavku suđenja za zločine počinjene 1992. na području Kotor-Varoši svjedočili su optuženi Duško Vujičić i Duško Maksimović. Tokom svojih iskaza u Sudu BiH obojica su negirala učešće u progonu Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši, kao i zlostavljanje zatvorenika.
Savo Tepić i ostali. Foto: Sud BiH

Optuženi Duško Vujičić rekao je kako je u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš počeo raditi 1987. godine, kao policajac-pripravnik, a od januara 1992. bio je aktivni policajac.

Od aprila je Vujičić bio raspoređen na radno mjesto u Odjelu za materijalno-tehnička sredstva i stručne evidencije, gdje je obavljao poslove izdavanja policajcima uniformi i oružja, kao i druge opreme.

On je kazao kako je, poslije izbora održanih u martu te godine, načelnik SJB-a Kotor-Varoš postao Savo Tepić, a Dragoslav Vujić komandir.

Prema navodima iz optužnice, Vujičić je 11. juna 1992. godine otišao kod zaštićene svjedokinje KV-5 i njenog muža, te ih priveo i tukao, što je optuženi negirao.

“Nju sam znao jer smo skupa radili, a muža iz viđenja sam znao. Zašto bih ja išao kod njih, pa bili su mi komšije”, rekao je Vujičić tokom ispitivanja.

Kako je kazao, odgovarajući na pitanja svoje braniteljice Jasminke Jovišević, tog dana je otišao za Banju Luku, da odveze jednog ranjenika.

Kako je ispričao, kada se vratio, vrata na njegovoj kancelariji su bila razbijena, a unutra je sve bilo razbacano. Vani je vidio transporter i neke uniformisane vojnike.

“Rekli su mi da me traži komandir, i ja sam otišao do njega. Tamo je bio meni nepoznat čovjek, koji se predstavio kao Dragan Bojić i rekao mi je da je od sada on komandir”, prisjetio se optuženi.

Vujičić je negirao i navode iz optužnice da je 25. juna, zajedno s Maksimovićem, odvodio civile, da su ih zatvarali, tukli i na drugi način maltretirali. Također, negirao je i da je tog dana udario čizmom Huseina Smajlovića, kojeg su izvodili iz zatvora.

“Nisam udario Huseina, tada nismo ni nosili čizme, bilo je ljeto”, rekao je Vujičić.

On je naveo kako je od 11. juna 1992. godine u Kotor-Varoši sve naredbe izdavala specijalna jedinica, te da te ljude on nije poznavao. Vujičić je napomenuo kako su ti “specijalci” tukli i policajce.

“Tukli su sve, od Save do policije”, kazao je optuženi.

Vujičić je naveo kako je u SJB-u Kotor-Varoš radio do 1. oktobra 1992. godine, nakon čega dobija premještaj u Banju Luku. Od tada, kako je rekao, više se tamo nije vraćao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Mersudin Pružan predočio je Sudu BiH dokaz – internu šihtaricu dolazaka na posao u SJB Kotor-Varoš, u kojoj stoji da je Duško Vujičić u ovoj stanici radio do novembra 1992. godine.

Tokom ročišta saslušan je i optuženi Duško Maksimović, koji je negirao svoje učešće u djelima koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

Maksimović je kazao kako se sjeća da je pozvan u Dom zdravlja, gdje mu je rečeno da mu je brat Zoran teže ranjen. Nakon izlaska iz Doma, kako je ispričao, prišao mu je Šefko Đuvelek i pitao ga šta se dešava.

“Mi vas čuvamo, a vi nas ubijate, brat mi je ranjen”, prisjetio se Maksimović da je rekao Šefki, te se ne sjeća da li ga je gurnuo ili ošamario.

Maksimović je priznao da je priveo Đasima Tuzlića.

“To je bilo privođenje po naredbi”, kazao je optuženi.

Maksimović je rekao kako se u zgradi iza Suda u Kotor-Varoši nalazio zatvor u kojem su bili zatvorenici, a stražari su bili aktivni i rezervni policajci. On se prisjetio da je vidio kako su zapaljene hrvatske i bošnjačke kuće u selu Kukavice.

Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić se terete da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Tepić je, kako je navedeno, u to vrijeme bio načelnik SJB-a Kotor-Varoš i član Kriznog štaba opštine Kotor-Varoš, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović rezervni milicioner, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Za zločine počinjene u Kotor-Varoši optuženi su još Dragoslav Bojić, protiv kojeg je postupak zbog zdravstvenog stanja razdvojen u aprilu 2016. godine, te Radojko Keverović i Rade Škorić.

Postupak protiv optuženog Keverovića također je razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja, dok je Rade Škorić preminuo u decembru 2014. godine.

Naredno ročište zakazano je za 13. oktobar.

Selma Boračić Mršo