Suđenje

Zdravko Samardžija: Akcije Specijalne jedinice u Kotoru i Bilicama

26. Septembra 2022.12:52
Na suđenju Zdravku Samradžiji za zločin protiv čovječnosti u Kotor-Varoši tokom 1992. i 1993. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se aktivnosti Specijalne jedinice policije iz Banjaluke u Kotoru i Bilicama.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Radenko Vrhovac je kazao da je bio raspoređen kod Elektrodistribucije u Kotor-Varoši.

“Bili smo raspoređeni na vitalne objekte pošto se stalno pucalo… od Kotora, Bilica”, kazao je Vrhovac.

Svjedok je rekao da je sa Specijalnom jedinicom učestvovao u akcijama na Kotor i Bilice, te da su imali ranjenih i jednog poginulog.

Prema njegovim riječima, akcija u Kotoru trajala je oko sat.

“Borba je počela, oni su se povlačili”, rekao je Vrhovac, dodajući da nije vidio civile.

Naveo je da je u Bilicama učestvovala i 22. motorizovana brigada, te da su se morali povući.

Vrhovac je kazao da je kasnije ranjen i prebačen u bolnicu.

“Snajperima su tukli stalno i ja sam ranjen 27. juna”, naveo je svjedok.

On je rekao da je jedinica rasformirana u drugoj polovini jula. Među komandnim kadrom jedinice naveo je i Samardžiju.

“Njega sam vidio dva puta. Jednom je donio plate i podijelio, a jednom je donio neke pancire”, kazao je Vrhovac.

Na pitanja Odbrane, potvrdio je kako mu je poznato da je bilo zarobljavanja Srba na području Kotor-Varoši, kao i nekih ubistava.

Zdravko Samardžija je optužen u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka, da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Siniša Tepić je rekao da je živio u Vrbanjcima i da je u početku držao seoske straže, a poslije išao na liniju.

On je potvrdio da su u Vrbanjcima, koji su većinski bili nastanjeni bošnjačkim stanovništvom, bili tenkovi 22. brdske motorizovane brigade. Kazao je da su ljudi iz Vrbanjaca privođeni u komandu, a čuo je da je bilo i ubijenih komšija.

Tepić je posvjedočio da su u Kotor-Varoši bila uniformisana lica s “crvenim beretkama“. Ispričao je da ga je jedan od njih udario u glavu kada je otišao u banku podići novac.

Svjedok je braniocu Slobodanu Periću potvrdio da je bio spisak Stranke demokratske akcije za likvidaciju Srba. Na pitanje tužioca Mersudina Pružana, rekao je da je čuo za taj spisak, ali da ga nije vidio.

Zoran Jovanić kazao je da je iz škole Ministarstva unutrašnjih poslova poslat u specijalnu jedinicu CSB Banjaluka, čije je pripadnike podučavao karateu.

Od komandnog kadra naveo je Mirka Lukića, Nenada Kajkuta, kao i dva inspektora iz CSB-a. Na pitanje tužioca da li su ta dvojica bili Ljuban Ećim i Zdravko Samardžija, svjedok je rekao kako misli da jesu.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Marija Taušan