Suđenje

Kuzmanović i ostali: Svjedok vidio odvođenje muškaraca

26. Septembra 2022.11:50
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića tokom 1992. godine saslušan je svjedok Državnog tužilaštva, koji je ispričao kako je u selu Irice izvršen pretres i odvedena grupa od šest muškaraca, čija su tijela kasnije pronađena.

Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Šaban Hodžić, svjedok Tužilaštva BiH, živio je u selu Irice, nedaleko od Teslića. Rekao je kako je početkom mjeseca juna 1992. godine u selo došla transporterom naoružana grupa ljudi u plavim uniformama.

“Mi smo morali biti svi u svojim kućama. Po tri ili četiri policajca su ulazila i vršila pretres kuća, tražeći oružje”, kazao je Hodžić.

On je rekao kako je vidio da ta uniformisana lica odvode njegovog komšiju Enesa Hodžića.

“Vodili su ga svezanog i tukli, on se onesvijestio od batina, a onda su ga ubacili u kamion”, ispričao je svjedok.

Hodžić je naveo kako je, kada su ti vojnici otišli iz sela, čuo da je odvedeno još pet osoba. Kod kojih je navodno pronađeno oružje ili eksploziv.

Svjedok je kazao kako su Bošnjaci u ovom selu, koji su tu i živjeli, svakog jutra morali izaći na postrojavanje, nakon čega su ih razmještali na radne zadatke.

“Mi smo čistili naš seoski put”, rekao je Hodžić.

Kako je ispričao u Sudu BiH, potom su odvedeni u sabirni centar u Tesliću, odakle su vođeni na radove.

“Tada smo morali kopati rovove”, kazao je svjedok.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Davorina Jukića sjeća li se da li je u Teslić dolazila paravojna formacija zvana “Miće”, svjedok je odgovorio da su bili u gradu.

“Oni su bili glavni u Tesliću, niko im se nije smio suprotstaviti”, rekao je Hodžić.

Za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima – sudi se Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Selma Boračić Mršo