Suđenje

Unčanin i ostali: Pozvani u Velagiće po papire za kretanje pa ubijeni

23. Septembra 2022.14:44
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su pozvani u Velagiće da dobiju papire za kretanje i kako je saznao da je oko 80 muškaraca tada ubijeno, među kojima i njegov otac.

Škola u Velagićima. Foto: BIRN BiH

Mirsad Dervišević je kazao da je iz Pudinog Hana pobjegao kod roditelja u mjesto Hadžiće kada je bilo granatiranje 27. maja 1992. godine. Ispričao je da je naišao jedan komšija i obavijestio ih da su Srbi naredili da dođu na punkt kod škole u Velagićima kako bi dobili papire za kretanje.

Svjedok je rekao da je kod igrališta škole u Velagićima vidio dvije veće grupe starijih i mlađih muškaraca, a prepoznao je i neke od uniformisanih lica.

“Prepoznao sam Iliju Krčmara, Gojka Krčmara, Despota Dragana i Vjekoslava Račića”, naveo je Dervišević.

On je kazao da je naišao Simo Vujičić iz policije i rekao drugima da ga mora voditi na ispitivanje, te ga je odvezao u Policijsku stanicu u Ključu.

“Vinko Kondić je bio načelnik… Vidio da me Simo spašava i kažu Simi: ‘Zove te Vinko…’ Oni su mene počeli tući”, prisjetio je svjedok, dodavši da su ga onesviještenog odveli u salu škole.

Kondić je ranije u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ bio optužen za zločine počinjene u ovoj opštini, ali je Sud BiH obustavio postupak protiv njega, zbog smrti.

Prema njegovim riječima, tamo je bilo 200 do 300 ljudi, koji su bili krvavi. Naveo je da su ga i tu tukli i tražili mu novac, a da su nakon nekoliko noći autobusima prevezeni za Sitnicu, a potom u “Manjaču”.

Dervišević je kazao da se u “Manjači” nakon izvjesnog vremena pojavio svjedok “H”, koji je preživio strijeljanje.

“Rekao je da su svi koji su ostali pobijeni”, kazao je svjedok, dodavši da je u Velagićima ostao i njegov otac i da je pronađen u jednoj od dvije grobnice na Laništu.

Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot optuženi su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, da su 1. juna 1992. učestvovali u ubistvima 78 civila. Kako se navodi, civili su zaustavljeni na punktu u Velagićima, zatvoreni u staru zgradu škole u ovom mjestu, nakon čega im je naređeno da izađu ispred objekta, gdje su usmrćeni automatskim oružjem.

S njima su bili optuženi i Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), ali oni nisu dostupni.

Branilac Marinko Brkić pitao je svjedoka zbog čega u prethodna dva iskaza nije spominjao da je u Velagićima vidio optuženog Despota, na šta je Dervišević rekao da se ne sjeća.

“Možda nisu upisali. Ja znam Dragana…”, kazao je svjedok.

Branilac mu je rekao da ni na fotografijama nije prepoznao Despota već samo Svetislava Račića, na šta je Dervišević kazao da ne može svakoga prepoznati.

Rekao je da u Velagićima taj dan nije vidio Miljevića, napomenuvši da ga nije ni poznavao.

Odbrane su svjedoka ispitivale o drugim incidentima, a on je potvrdio da je čuo za ubistva taksista, zamjenika komandira policije, kao i vojnika.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra.

 

Marija Taušan