Suđenje

Muminović Šemsudin i ostali: Još jednom suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog i branioca

16. Septembra 2022.12:05
Suđenje za zločine počinjene na području Zvornika odgođeno je zbog nedolaska optuženog Asima Alića i njegovog branioca Ifeta Ferageta.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Suđenje šestorici optuženih odgođeno je po treći put zbog nedolaska nekog od učesnika u postupku. Predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković je rekla da nisu poznati razlozi nedolaska Alića, kao ni Ferageta, kojeg su sudski saradnici pokušali da dobiju na telefon, ali nije bio dostupan. Ona je navela da nema povratnice da je optuženi uredno obaviješten, a da je advokatu poziv upućen faksom.

“Imamo dva svjedoka koja su došla, ogromni su troškovi. Provjerićemo razloge nedolaska i vidjećemo na čiji će račun oni ići. Postoji mogućnost da ih Sud obaveže da plate troškove”, kazala je Jesenković.

Suđenje u ovom predmetu već je bilo odgađano u septembru 2021., kada se u sudnici nije pojavio optuženi Ismet Memić, kao i u decembru 2021., kada nisu došli Memić i Alić. Oba puta, kao i danas, svjedoci su vraćeni. Jesenković je ranije sugerisala braniocima da objasne optuženima da im zbog nedolaska na suđenje može biti određen pritvor.

Ovaj postupak je u zastoju i zbog bolesti prvooptuženog Šemsudina Muminovića, koji se na ročištu požalio na zdravstvene probleme, navodeći da je prekinuo liječenje. Jesenković mu je rekla da Sud može donijeti odluku o razdvajanju postupka samo na osnovu nalaza vještaka, te ga pozvala da dostavi najnoviju medicinsku dokumentaciju.

“Ostali optuženi ne treba da trpe i imaju pravo na efikasno suđenje”, kazala je predsjedavajuća Vijeća.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

Od potvrđivanja optužnice u ovom predmetu u januaru 2021. do sada održano je samo jedno ročište, na kojem je pročitana optužnica i saslušana dva svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 14. oktobar.

Marija Taušan