Suđenje

Novović i Pjano: Prijetnje nožem i bacanjem u Drinu

7. Septembra 2022.11:46
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Foči, pročitan je iskaz svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja je navela da je izvjesni Spomenko prijetio da će je ubiti.

Spomenko Novović i Borislav Pjano Spomenko Novović i Borislav Pjano. Foto: Sud BiH

Svjedokinja Hasna Šubo, koja je preminula, u istrazi je ispričala kako su pred njenu kuću u selu Šube došli izvjesni Spomenko i Nikačević, pitajući da li neko živi u kućama. Prema njenim riječima, Spomenko je imao nož i zaprijetio joj da će je zaklati, na šta je Nikačević rekao da to ne radi tu.

Šubo je rekla da su je odveli do kuće Svetozara Prodanovića, gdje je Spomenko ponovo rekao da će je zaklati, na šta je Svetozar rekao da je vodi do potoka. Svjedokinja je navela da je Svetozarov sin Zoran izvadio bombu i rekao da je neće niko ubiti. Svjedokinja je rekla da su je potom sa Svetozarom odvezli u Foču.

“Spomenko je govorio da ću plutati Drinom”, kazala je Šubo.

Ona je dodala da su Svetozara predali u Kazneno-popravni dom, a da su nju ostavili u policiji, odakle je puštena nakon sat.

Branilac Spomenka Novovića, Milenko Vojo Radović, kazao je da bi pitao svjedokinju da li zna kako se prezivao Spomenko i da ga opiše. Dodao je da bi je pitao da li joj je to lice išta uradilo osim upućivanja prijetnji.

Spomenko Novović i Borislav Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon.

Uz suglasnost Odbrana, pročitan je iskaz Stane Prodanović, za koju je dostavljena medicinska dokumentacija. Ova svjedokinja je istrazi ispričala kako je vidjela da gore bošnjačke kuće i da je otišla da vidi šta je s Hankom Bojko, koja je bila ostala u svom selu.

Prodanović je navela da je Hanku pronašla mrtvu i da je uzela čaršaf i zemljom zagrnula njeno tijelo.

Tužilac Mersudin Pružan pročitao je iskaz preminulog svjedoka Dušana Kovača, koji je radio u policiji u Foči. On je kazao da je čuo da su žene i djeca bili zatvoreni u sportskoj dvorani “Partizan”, a da je nakon rata saznao da je tu bilo “nedozvoljenih radnji”.

Kovač je govorio o jedinicama koje su bile u Foči, uključujući Interventni vod Nikačevića. Kazao je da je Borislav Pjano bio u toj jedinici.

“Borislav je došao u policiju nakon što je napustio Nikačev vod”, naveo je svjedok u iskazu.

Na ročištu je bilo riječi i o teškoćama Tužilaštva da stupi u kontakt s jednim od posljednja dva svjedoka, koji je nastanjen u Švedskoj, a koji je, prema Odbrani, jedini koji se odnosi na dvije tačke optužnice protiv Novovića.

Suđenje se nastavlja 28. septembra.

Marija Taušan