Suđenje

Rade Macura: Mještani zvali zbog kretanja grupica ljudi

6. Septembra 2022.15:34
Na suđenju za zločin počinjen u junu 1992. godine na području Gradiške, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je išao da provjeri informacije nakon poziva mještana o kretanju grupa ljudi.

Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH

Piljo Stanišević je kazao da je bio komandir Vojne policije i da su u vrijeme sukoba u Kozarcu (opština Prijedor) primjećivane grupice naoružanih ljudi.

“Iz komande su me pozvali da imaju pozive mještana, taj zaseok Samardžija, pa da stupim u kontakt, da porazgovaramo”, naveo je Stanišević.

On je rekao da je sa vojnim policajcima otišao na teren i da im je žena pokazala gdje je vidjela ljude s puškama koji prolaze. Kazao je da su primijetili tragove tri grupe, koji su se na jednom mjestu prema Kozari sastavili.

Svjedok je rekao da nisu nikoga uočili i da su se vratili, a da su u povratku naišli na kombi koji je pripadao jedinici Zorana Šobota.

Stanišević je kazao da je sutradan čuo da je ranjen Mirko Samardžija, kao i da je likvidirana jedna grupa u Turjaku. On je rekao da mu nije poznato da je bilo istrage i kažnjavanja u vezi sa tim slučajem. Dodao je da su ljudi iz Turjaka negodovali što je to urađeno.

Na pitanja Odbrane optuženog Radeta Macure, svjedok je precizirao da ga je na teren poslao komandant Gradiške brigade Mladen Raca nakon poziva mještana, te da ga je nakon zadatka obavijestio šta je vidio.

Rade Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Milenko Milaković je kazao da je bio pripadnik čete kojom je komandovao Macura. Na pitanje o događaju u Turjaku, on je rekao da je čuo da je napadnuta srpska straža i da je jedno lice ranjeno.

Milaković je Odbrani rekao da je Macura bio dobar prijatelj i plemenit čovjek.

Suđenje se nastavlja 13. septembra.

Marija Taušan