Suđenje

Tešić i Lošić: “Zbog potrebe” ponovo saslušan svjedok Tužilaštva na suđenju za zločine u Vlasenici

31. Augusta 2022.13:27
Na suđenju Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, koji se terete za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području Vlasenice, ponovno je saslušan raniji svjedok Okružnog javnog tužilaštva koji je ispričao gdje je zarobljen, te ko je s njim bio zatvoren u objektu iznad suda u ovom mjestu.


Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Alija Krdžić je drugi put svjedočio u predmetu koji se pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu vodi protiv Dragiše Tešića i Rajka Lošića, optuženih za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima za vrijeme rata u Vlasenici. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Zinaida Hamidović je objasnila kako je od tada prošao duži vremenski period, te se “javila potreba da ponovo bude saslušan”.

Krdžić je tokom svjedočenja ispričao kako ga je srpska vojska zarobila na području Srebrenice, te da je odveden u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP) Skelani, gdje je bio zatvoren tri mjeseca i odakle je 20. marta 1993. godine prebačen u Vlasenicu. Rekao je da je tamo bio zatvoren iznad Suda, gdje je bio zatvor.

“Bili su tu neki ljudi iz Kalesije, Bošnjaci, koji su bili zarobljeni. Čuvala nas je policija”, kazao je Krdžić i naveo da su s njim bili zatvorenici Ismet, Almir, Fuad.

Na pitanje tužioca Okružnog javnog tužilaštva Nemanje Sladoja, Krdžić je rekao da su tu bili zatvoreni i Halil Bećirević, Šukrija Hajdarević te izvjesni Hazim. Krdžić je kazao da su zatvorenici odvođeni na radove, ali da on nije išao jer je bio teško ranjen, kao ni Halil Bećirević, koji je imao fiksator u nozi.

Tužilac Sladoje je upitao Krdžića da li je vidio da su tukli Bećirevića, na šta je Krdžić rekao da mu je to Bećirević ispričao. Sladoje je potom pročitao dio iskaza koji je Krdžić dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2010. godine, u kojem je naveo da je “u zatvoru u Vlasenici bio četiri mjeseca, te da su u to vrijeme dolazili izvjesni Tešići iz Milića i tukli Halila Bećirevića”.

Krdžić je na to odgovorio da je Tešić bio s njim u zatvoru.

“Da li ga je on tukao?”, upitao je Sladoje Krdžića, koji je odgovorio: “Koliko se sjećam, nije”, dodavši da je Tešić s njima bio zatvoren “jer je iz pištolja ubio prijatelja”.

“Maltretirao me neki Goran Garić. Bio sam oko četiri mjeseca u zatvoru, odakle odlazim u ‘Batković’ u Bijeljinu”, kazao je Krdžić.

Sladoje je u materijalne dokaze uložio Krdžićev iskaz iz 2010. godine, uz obrazloženje da postoji razlika u odnosu na njegovo današnje svjedočenje.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), a Lošić, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda ova dva predmeta su spojena.

Rade Golić, branilac Dragiše Tešića, na početku ročišta je zatražio da u svojstvu svjedoka ponovo bude pozvan Halil Bećirević s obzirom da, kako je rekao, svjedok iznosi nove činjenice koje nisu obuhvaćene optužnicom protiv njegovog branjenika.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hamidović je kazala kako će tužilac do narednog pretresa precizirati optužnicu, nakon čega će Sud odlučiti da li ima potrebe da se ovaj svjedok ponovo poziva.

Ona je rekla kako u objema optužnicama postoji niz materijalnih dokaza koji se ponavljaju.

“Do sljedećeg glavnog pretresa Tužilaštvo će dati novu uređenu optužnicu i bit će uređeni materijalni dokazi”, kazala je Hamidović i dodala da su Odbrane obavezne da pripreme dokaze.

Suđenje se nastavlja 21. septembra.

Jasmin Begić