Suđenje

Za mjesec dana završne riječi na suđenju za zločine u Velikoj Kladuši

25. Augusta 2022.12:20
Nakon skoro tri mjeseca pauze, pred Kantonalnim sudom u Bihaću nastavljeno je suđenje Senadu Salkiću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Velike Kladuše u novembru 1994. godine.


Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Na suđenju, koje je zatvoreno za javnost, ispitan je jedan od posljednjih svjedoka Odbrane, dok se drugi nije pojavio.

Kako je naveo predsjedavajući Sudskog vijeća Reuf Kapić, ročište je odgađano u dva navrata, po zahtjevu optuženog i njegovog branioca Huseina Mušića, jer je Salkić u isto vrijeme imao nastavak suđenja u drugom predmetu pred Državnim sudom.

Njemu se, kao pripadniku Vojne policije, pred Sudom BiH sudi u predmetu “Nanić i ostali” za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Predsjedavajući Vijeća je istakao kako je postupajuća tužiteljica Ornela Cerić-Mrenica dostavila izmijenjenu optužnicu u jednoj tački, ne precizirajući na šta se odnosi.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva USK, Salkić se tereti po četiri tačke za ratne zločine počinjene nad civilima na teritoriji Velike Kladuše za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji navedene općine između pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Prema navodima optužnice, Salkić je u novembru 1994. godine došao u selo Stabandža, gdje je u porodičnoj kući fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema jednom pripadniku NOAPZB-a i njegovoj supruzi, kao i prema tri civila, nanoseći im mnogobrojne tjelesne povrede, usljed čega su oštećeni trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Optužnicom se tereti i za višestruko silovanje tri žene.

Prema izmijenjenoj četvrtoj tački optužnice, koju je Tužilaštvo USK dostavilo Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN-u BiH) nakon ročišta, navodi se kako je optuženi u jesen 1994. godine, u vojnoj uniformi i naoružan, došao u mjesto Stabandža do kuće F-1, koja je bila simpatizer Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, te joj naredio da pođe s njim, govoreći joj da mora dati izjavu.

Salkić ju je, prema optužnici, odvezao u podrum osnovne škole u centru Bužima, u kojem su se nalazila dva nepoznata vojnika, te joj uz psovke naredio da se skine, bacio je na krevet i prisilio na spolni odnos, nakon čega joj je naredio da pređe na drugi krevet, gdje ju je silovao i tu prisutni muškarac. Kako je navedeno u optužnici, Salkić je i naredna dva dana dolazio po oštećenu i odvodio je u šumu kod mjesta Bućevci u općini Bužim, te je prisilio na spolni odnos, usljed kojeg je oštećena trpjela velike tjelesne i duševne patnje, te zadobila povrede tjelesnog integriteta i duševnog zdravlja.

Suđenje će biti nastavljeno 22. septembra, kada je planirano ispitivanje posljednjeg svjedoka i ulaganje materijalnih dokaza Odbrane, kao i izlaganje završnih riječi Tužilaštva i Odbrane.

Amila Žunić