Vijest

Komandant VRS-a izabran za člana Gradskog vijeća Beograda uprkos krivičnoj prijavi za ratne zločine

18. Augusta 2022.17:03
Svetozar Andrić, bivši komandant brigade Vojske Republike Srpske (VRS) protiv kojeg je Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio krivičnu prijavu zbog navodne veze s protjerivanjem Bošnjaka iz Zvornika, izabran je za člana Gradskog vijeća u Beogradu.

This post is also available in: English

Skupština Grada Beograda. Photo: Wikimedia Commons/Nikola Smolenski/Violeta Antonijevic

Svetozar Andrić, nekadašnji komandant Birčanske brigade VRS-a, a kasnije i načelnik štaba Drinskog korpusa tokom rata u BiH, u četvrtak je zvanično izabran za člana Gradskog vijeća Beograda.

Andrića je predložila vladajuća koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) i aktuelni gradonačelnik, bivši vaterpolista Aleksandar Šapić.

Andrićevi biografski detalji, koji su dostavljeni članovima Vijeća, govore da je imao “uspješnu višedecenijsku vojnu karijeru”, te da je nakon penzionisanja vodio porodičnu kompaniju, a potom u junu 2016. godine započeo političku karijeru.

Fond za humanitarno pravo iz Beograda je 2018. godine podnio krivičnu prijavu optužujući Andrića da je 28. maja 1992. naredio “iseljavanje” bošnjačkog stanovništva iz [grada] Zvornika.

“Nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naredbu o osnivanju logora ‘Sušica’ u Vlasenici. Logor je postojao do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu zatočenici su držani u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove”, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

“Većina je svakodnevno premlaćivana, dok su žene koje su bile zatočene u logoru silovane. Ubijeno je oko 160 zatočenika”, dodaje se.

“Također, u maju i junu 1992. godine brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić progonila je Bošnjake iz više od 20 sela s područja opštine Vlasenica. U martu sljedeće godine, pripadnici brigade čiji je Andrić bio komandant, spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica”, navodi se također u saopštenju.

Tokom svjedočenja na suđenju bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću u Haagu 2015. godine, Andrić je negirao počinjenje navodnih zločina. Mladić je zbog genocida i zločina u BiH osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Reagujući na kritike pojedinih opozicionih odbornika na Andrićevo imenovanje, Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, poručio je odbornicima u četvrtak da “srpski narod treba slaviti osobu protiv koje je Fond za humanitarno pravo podnio (krivičnu) prijavu”.

Andrić je bio zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od augusta 2020. do posljednjih izbora u aprilu 2022. godine.

Prije nego što je postao zastupnik, bio je zamjenik predsjednika Opštine Novi Beograd, kada je Šapić bio predsjednik ove opštine.

Milica Stojanović


This post is also available in: English