Vijest

Odbrana Predraga Bastaha uputila žalbu na prvostepenu presudu: Tražit će odgodu ročišta zbog zdravlja optuženog

10. Augusta 2022.11:00
Odbrana optuženog Predraga Bastaha uložila je žalbu na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.

Predrag BastahPredrag Bastah. Foto: Sud BiH

Bastahov branilac Milan Romanić je rekao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je uložio žalbu na presudu zbog povrede odredaba krivičnog postupka i Krivičnog zakona. Potvrdio je da je zakazano ročište po žalbi za 2. septembar.

“Pošto je optuženi slabog zdravstvenog stanja, treba ići na neku operaciju srca, tražit ćemo odgodu, čekamo tu kontrolu da se obavi u Banjoj Luci”, kazao je Romanić, dodavši da je zaprimio odgovor na žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Državni sud je u martu Bastaha proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice.

Tokom izricanja presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je rekao da je Bastah, u razdoblju od 21. aprila 1992. do kraja septembra iste godine, sudjelovao u lišenju života 34 civila bošnjačke nacionalnosti tako što je, uz prijetnju puškom, usmjeravao civile na mjesto gdje su ubijeni.

Naveo je da je iz materijalnih dokaza utvrđeno da je Bastah bio pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) te da njegove radnje nisu bile izolovane pojave, već su se dogodile u isto vrijeme kad i široki i sistematični napad protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica.

Božić je tada dodao da je Bastah obezbjeđivao mjesto strijeljanja, da nije sam poduzeo radnje likvidacije, već je sudjelovao kao suizvršilac. Navedeno je da je pri određivanju kazne u obzir uzeta brojnost žrtava, kao i njihova pripadnost istoj porodici, te da je među žrtvama bilo malodobne djece.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Bastaha na 20 godina zatvora te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Sudsko vijeće odbilo je dio optužbe koji se odnosio na tri osobe obuhvaćene ranijom pravomoćnom presudom za zločine u Vlasenici kojom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 22 godine.

Aida Trepanić