Vijest

Crna Gora pokrenula istragu o ratnim zločinima protiv bivšeg vojnog načelnika

9. Augusta 2022.14:40
Nakon izvještaja u novinama, tužioci su rekli da istražuju bivšeg crnogorskog admirala zbog njegove uloge u ratnom granatiranju Splita u Hrvatskoj.

This post is also available in: English

Arhivska fotografija Dragana Samardžića. Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je postupak protiv penzionisanog admirala Dragana Samardžića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, zbog optužbi da je umiješan u ratne zločine počinjene nad civilima u novembru 1991. godine na području oko hrvatskog primorskog grada Splita.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva, podgoričkom listu Vijesti rečeno je da je formiran predmet “kako bi se utvrdilo postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela ratni zločin”, nakon što su Vijesti u nedjelju objavile prilog sa naslovom “Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića”.

Nakon objavljivanja priče, novinar Siniša Luković bio je na meti anonimnih prijetnji i uvreda putem društvene mreže Facebook. Osnovno tužilaštvo u Kotoru pokrenulo je istragu radi utvrđivanja počinilaca.

Kada je 1991. izbio rat u Hrvatskoj, Samardžić je bio komandant u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici. Prema pisanju Vijesti, komandovao je raketnom topovnjačom RTOP406 “Ante Banina”, u sastavu taktičke grupe “Kaštela”.

U izvještaju se navodi da je Samardžićev brod 15. novembra 1991. godine, u znak odmazde za smrt trojice mornara Jugoslavenske mornarice dan ranije u napadu hrvatskih snaga torpedom, učestvovao u granatiranju Splita i obližnjih otoka.

Među pogođenima su bili civilni i kulturni objekti, pri čemu su dva civila poginula, a pet ih je ranjeno. U izvještaju se navodi da je za napad na Hrvatsku 1993. godine osuđen 31 pripadnik Ratne mornarice Jugoslavije, većina njih u odsustvu, ali Samardžić nije bio među njima.

Samardžić je potom napredovao u činu, na kraju je postao načelnik Generalštaba Oružanih snaga Crne Gore u decembru 2008. godine, dvije godine nakon što je Crna Gora na referendumu glasala za okončanje skoro vijeka državne zajednice sa Srbijom. Na toj funkciji je bio do 2017. godine, a 2020. godine imenovan je za vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO-u i Evropskoj uniji.

Samardžić je u odgovoru na prijavu tvitovao da “mirno” čeka poziv specijalnog tužioca, “znajući da nikada nisam učinio ništa suprotno zakonu i Ženevskim konvencijama”.

Samardžić je rekao da je njegova uloga u ratovima, zbog raspada Jugoslavije, analizirana u više navrata, kako od strane Crne Gore, tako i od Hrvatske, posebno 2008. godine prije njegovog imenovanja za načelnika Generalštaba.

“S hrvatske strane je pismeno zaprimljeno da se protiv mene ne vodi, niti je ikada vođen krivični postupak”, rekao je.

Vlada Crne Gore je odbila da komentariše slučaj.

Milica Stojanović


This post is also available in: English