Vijest

Sutra žalba na presudu za zločine u Prijedoru

8. Augusta 2022.16:17
U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište po žalbi Odbrane na nepravosnažnu presudu kojom je Sabahudin Kajdić zvani Saša, nekadašnji pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 12 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. u Prijedoru.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Presudom iz januara ove godine, Kajdić je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti jer je u periodu od jula do augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, znajući za takve napade, počinio progon bošnjačkog stanovništva, ubistva i prisilne nestanke, te nanošenje velike patnje civilima.

U presudi se navodi da je Kajdić nezakonito u julu 1992. godine izvršio odvođenje i ubistva civila Muniba i Jusufa Delkića, te zajedno sa drugim nepoznatim vojnicima i vojnikom B.M. izvršio odvođenje civila Saida Pašića i Ishaka Čirkića na Jordan njivu, gdje su lišeni života.

Također, u presudi se navodi da je Kajdić, zajedno sa B.M. i nekoliko nepoznatih vojnika, učestvovao u nanošenju povreda Fadili Kurtović i njenim sinovima, kada su ih izveli iz kuće i udarali kundakom puške.

Prema istoj presudi, neutvrđenog datuma u periodu od jula do augusta, ušao je u kuću Mirsada Grozdanića, naredio mu da izađe iz kuće i odveo ga, te udarao sina Hajrije Grozdanić, koja se nalazila u istoj kući.

Kajdić je proglašen krivim i jer je, neutvrđenog datuma, naoružan i sa još nekoliko nepoznatih vojnika, udarao nogama, rukama i kundakom puške Sakiba Kedića.

Sud je u prvostepenom postupku oslobodio Kajdića troškova krivičnog postupka i odredio mu mjere zabrane putovanja van BiH, kao i zabranu prelaska granice uz ličnu kartu. Određena mu je i mjera zabrane obaveznog javljanja nadležnoj policijskoj stanici jednom sedmično.

Ročište pred Apelacionim vijećem zakazano je za 9. august.

Lamija Grebo