Vijest

BiH zadržala osumnjičenog za ratne zločine iz Srbije nakon hapšenja na granici

29. Jula 2022.15:21
Boro Tomić privremeno je zadržan u pritvoru nakon što je uhapšen na granici Bosne i Hercegovine i Srbije, po potjernici Hrvatske, koja ga tereti za počinjenje ratnih zločina tokom 1991. godine.

This post is also available in: English


Bosanska granična policija. Foto: granpol.gov.ba

Iz Državnog suda BiH kazali su za BIRN da je državljanin Srbije, Boro Tomić, koji je optužen da je počinio ratne zločine u Hrvatskoj, privremeno pritvoren u četvrtak.

Iz Suda navode da su odluku donijeli na temelju “crvene potjernice” koju je Interpol izdao po zahtjevu Hrvatske, a u kojoj se navodi da se Tomić traži “radi procesuiranja za kazneno djelo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva”.

On je optužen da je te zločine počinio u Daruvaru u Hrvatskoj tokom augusta 1991.

Pritvor u skladu s ovom odlukom može trajati najviše 18 dana od dana pritvaranja tražene osobe, odnosno do 12. augusta 2022. ili do donošenja nove odluke Suda, dodaje se.

Iz NVO-a “Veritas” iz Srbije izjavili su u četvrtak da je Tomić, koji živi u Srbiji, uhapšen “kada je krenuo u posjetu roditeljima u Kotor-Varoš (Bosna i Hercegovina), koje je posjećivao veoma često, ali do sada nije imao problema prilikom prelaska granice”.

Iz Veritasa navode da je u junu 1997. godine Županijsko tužilaštvo u Bjelovaru u Hrvatskoj podiglo optužnicu protiv Tomića i još 27 osoba sa područja Daruvara za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Dalje se navodi da su optuženi za “svakodnevna hapšenja civilnog stanovništva sa tog područja, zatvaranja hrvatskih civila i pripadnika Hrvatske vojske, držanje civila kao taoca, te njihovo odvođenje u zatvor u Bijeloj, a neke i na Bučje, gdje su zlostavljani, mučeni i ubijeni”.

Šef Veritasa Savo Štrbac kazao je da Hrvatska nastavlja da traži osumnjičene iz rata 1991.-1995.

“Oni još uvijek vrše hapšenja, ovo je osmo od početka ove godine. Neki su prilikom ulaska u Hrvatsku, a neki izvan Hrvatske”, kazao je Štrbac za BIRN.

This post is also available in: English