Vijest

BIRN-u BiH dodijeljena zahvalnica “Fonda Memorijala Kantona Sarajevo”

26. Jula 2022.15:05
Povodom 25. godišnjice svog postojanja, “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” uručio je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zahvalnicu za uspješnu saradnju i doprinos u očuvanju svijesti o važnosti kulture sjećanja.

This post is also available in: English


Amer Osmić i Denis Džidić. Foto: BIRN BiH

Na svečanoj akademiji održanoj u ponedjeljak, 25. jula, dodijeljene su zahvalnice za uspješnu saradnju udruženjima, pojedincima i institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama, među kojima je i BIRN BiH.

Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH, kazao je kako Balkanska istraživačka mreža sistematski skoro 20 godina prati sva suđenja za ratne zločine i izvještava o procesima tranzicijske pravde u regionu. Dodao je kako je BIRN BiH u posljednjih nekoliko godina gradu Tuzli poklonio svoju arhivu izvještaja sa suđenja i videomaterijala o masakru na Kapiji za potrebe muzejske izložbe, te skupa s Memorijalnim centrom u Srebrenici otvorio zajedničku spomen-sobu “Životi iza polja smrti”.

“Posebno smo ponosni da nas institucije koje se bave kulturom sjećanja prepoznaju kao vrijednog partnera i nadamo se da će sadržaji BIRN-a BiH doći do što većeg broja mladih ljudi, kao i da će biti iskorišteni u edukativne svrhe, kako bi se što spremnije borili protiv revizionizma i negiranja zločina počinjenih u ratu u BiH”, rekao je Džidić.

BIRN BiH i “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” u maju ove godine potpisali su Memorandum o partnerstvu, na osnovu kojeg je “Fondu” ustupljen sadržaj baze podataka sudski utvrđenih činjenica koja se razvija u projektu “Uspostavljanje interaktivne edukativne baze o ratu u Bosni i Hercegovini”, finansiranom od Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija (UNDEF).

Osim sadržaja baze, BIRN BiH je ustupio kompletan sadržaj videoserijala “44 – Mjeseci opsade”, koji sadrži videosvjedočanstva građana Sarajeva koji su preživjeli opsadu.

Amer Osmić, predstavnik Upravnog odbora, kazao je da je “Fond Memorijala” jedinstvena institucija u BiH koja ima posebnu ulogu u društvu i koja objedinjuje brojne institucije i organizacije u borbi za formiranje svijesti o važnosti kulture sjećanja.

“Ogroman je napor koji je ‘Fond Memorijala Kantona Sarajevo’ u posljednje dvije godine uložio da postane institucija koja timskim radom, sinergijom snaga ojačava značaj memorijalizacije, pogotovo za društvo u kojem je planski, smišljeno, počinjen jedan od najtežih oblika zločina koje čovječanstvo pamti – zločin genocida, pored toga etničko čišćenje, opsadu koju je doživio ovaj grad”, rekao je Osmić.

“Fond” je osnovan 1997. godine Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo i danas, između ostalih, upravlja Spomeničkim kompleksom “Tunel D-B”, poznatim kao “Tunel spasa”.

 

 

This post is also available in: English