Suđenje

Svjedočenje iza zatvorenih vrata

19. Jula 2022.15:43
U nastavku suđenja Radetu Macuri, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Gradiške u junu 1992. godine, saslušan je svjedok čiji je iskaz zabranjen za objavljivanje a identitet zaštićen.

Rade Macura Rade Macura. Foto: Sud BiH.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Olivera Đurić je kazala da je svjedok zatražio mjere zaštite, pojasnivši da on osnovano sumnja da bi mogao imati probleme zbog svjedočenja. Navela je da je svjedok imao određene telefonske pozive, kao i probleme u mjestu gdje je nastanjen.

“Ocjenjujem da bi njegova i sigurnost supruge mogla biti ugrožena”, dodala je tužiteljica Đurić.

Advokat Miodrag Stojanović je odluku o dodjeljivanju zaštite ostavio Sudskom vijeću na ocjenu.

Predsjednica Sudskog vijeća Željka Marenić donijela je rješenja da se ovom svjedoku dodjeljuje pseudonim, kao i da sadržaj njegovog iskaza neće biti objavljen.

Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, za vrijeme provođenja vojne akcije pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom na rijeci Savi – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Emina Dizdarević