Suđenje

Peulić i ostali: “Cijev upre u tebe i moraš ići”

15. Jula 2022.12:30
Na suđenju za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su muškarci zarobljeni i ubijani, te da je on u zarobljeništvu proveo 128 dana.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Hasan Smajilović ispričao je kako je radio kao čuvar u “Vodovodu” sve do 1991. godine, kada je napadnuta Kotor-Varoš. On je objasnio kako je jedne prilike izvršen napad iz šume na srpske vojnike, te da je nakon tog sabrano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo iz Kukavica i odvedeno u trgovinu koja se nalazila u blizini njegove kuće.

Smajilović se prisjetio da su po njega došli momci iz Borića, koje je poznavao iz viđenja, i odveli ga do trgovine. Dodao je da su mladići bili uniformisani i naoružani.

“Mene su uzeli na puške – kaže: ‘Hasane, ko je bacio bombu?’”, prisjetio se svjedok, dodavši kako “cijev upre u tebe i moraš ići”.

On je objasnio kako je u trgovinu dovedeno 35 ili 36 osoba, a osobe koje su ih dovodile bile su vojnici i policajci.

“Jedan drži automatsku pušku, kaže: ‘Ko proba šta, pobit ću vas sve’”, kazao je svjedok.

Nakon nekih pola sata, kako je svjedok ispričao, odveli su ih u drugu trgovinu, gdje je ukupno bilo oko 100 osoba, nakon čega su žene i djeca odvojeni. Kako je rekao, tada je ubijeno nekoliko muškaraca.

Smajlović je dodao da su potom muškarci usmjereni prema mostu na Vrbanji, na kojem je ubijen jedan muškarac, te je kazao da je kasnije čuo kako su u blizini ubijene još neke osobe, među kojima su bile i žene.

Prema njegovim riječima, potom su odvedeni pred bolnicu, gdje su maltretirani i te prilike je ubijeno još nekoliko osoba. Svjedok je objasnio da su muškarci zlostavljani bager mašinom, koja je pritiskala ljude uza zid, te da je na neke osobe puštan pas, koji ih je grizao.

“Vujić Dule, taj je najviše pobio ljudi. Bio policajac”, rekao je svjedok.

Muškarci su potom usmjereni prema zatvoru, gdje je svjedok, kako je objasnio, boravio 128 dana. Tokom boravka u zatvoru, izvođen je u radni vod, a u prostoriji koja je bila pet sa šest metara boravilo je 70 osoba.

“Mi smo dovedeni od kuća, nisam na liniji bio”, kazao je svjedok.

Nekoliko dana prije nego što je Smajlović pušten, kako je rekao, 15 ljudi iz zatvora razmijenjeno je za Obrada Bubića.

Smajilović je kazao kako su zarobljenici imali redovnu hranu, ali da su spavali na podu. Tokom njegovog boravka u zatvoru, u zatvor je dovođeno nekoliko osoba, koje su potom ubijene, objasnio je svjedok.

“Spavali na zemlji, dok nije Međunarodni Crveni križ došao”, rekao je svjedok, objasnivši da su tada zatvorenici dobili deke, a nakon nekoliko dana on je pušten iz zatvora.

Svjedok je kazao kako je za optužene čuo, međutim da ih ne poznaje. Dodao je kako je čuo za “nekog Peulića”, koji je komandir i “pita se za izlazak”, ali da ga nije poznavao.

On je naveo kako je u Kotor-Varoš došla Specijalna jedinica iz Banje Luke, te da je on poznavao komandira odranije, ali se nije mogao sjetiti njegovog imena, a s kojim je, kako je naveo, tokom zarobljeništva razgovarao, te mu je on rekao: “Hasane, ubijen nećeš biti.”

Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću na teret je stavljen progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant TO-a Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. juli.