Suđenje

Dragoslav Bojić nije sposoban putovati na dalje relacije iz Banje Luke

15. Jula 2022.13:23
Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu Bosne i Hercegovine, vještak medicinske struke iznio je nalaz i mišljenje, te izjavio da Dragoslav Bojić, optužen za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, nije sposoban putovati na dalje relacije iz mjesta prebivališta.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Josip Mešković, vještak medicinske struke, objasnio je da je uz nazočnost Bojićevog advokata obavio pregled, koji odgovara ranije dostavljanoj medicinskoj dokumentaciji.

„Ja sam mišljenja da on nije sposoban putovati na dalje relacije jednom tjedno“, kazao je Mešković i, odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića, pojasnio da je dolazak na Sud tehnički izvodiv uz pauze tokom putovanja i ukoliko bi optuženi došao dan ranije. Dodao je da za dolazak ne bi bila potrebna medicinska pratnja.

Bojiću se, uz još petoricu optuženih, ranije sudilo za zločine počinjene u Kotor-Varoši, ali je postupak protiv njega zbog zdravstvenog stanja razdvojen u aprilu 2016. godine.

Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, osim Bojića optuženi su i Savo Tepić, Duško Maksimović, Duško Vujičić, Ilija Kurušić i Radojko Keverović. Bojić je optužen da je zločine činio kao komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši.

U toku je odvojeni postupak protiv Tepića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB); Vujičića, aktivnog policajca; Maksimovića, rezervnog policajca i Kurušića, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), dok je postupak u odnosu na optuženog Keverovića također razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja.

U decembru 2014. preminuo je Rade Škorić, kojem se također sudilo u ovom predmetu.

Zadnje vještačenje Bojića je obavljeno u aprilu prošle godine, kada je vještak zaključio da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja kod optuženog.

Sudija Božić je kazao da se suđenje odlaže na neodređeno vrijeme, te da će se naredno vještačenje optuženog obaviti u maju naredne godine.

Aida Trepanić