Suđenje

Završna riječ na suđenju advokatu iz Prijedora koji je imovinu klijenta prepisao na punicu

14. Jula 2022.14:49
Iznošenjem završne riječi Odbrane danas je pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci nastavljeno suđenje Draganu Radetiću iz Prijedora, advokatu koji je optužen za krivična djela “zloupotreba povjerenja” i “prevara”.

Dragan Radetić ispred Osnovnog suda u Banjoj Luci. FOTO: Birn BiH.

Optužnica tereti Radetića da je, kao advokat i punomoćnik Josipa Ćorića iz Prijedora, prodao imovinu oštećenog vrijednu 160.000 maraka, te da je uz to od njega uzeo još 120.000 maraka.

Branilac optuženog, advokat Dragan Tolimir, rekao je da je optužnica puna manjkavosti, jer činjenični opis ne odgovara opisu kriivčnih djela za koje je njegov branjenik optužen, niti da su prezentovani dokazi Tužilaštva utvrdili krivicu Radetića.

“Krivično djelo ‘zloupotreba povjerenja’ za koje je moj branjenik optužen može se uraditi samo ako on nešto nije učinio po nalogu stranke ili je uradio protivno datim ovlaštenjima”, kazao je Tolimir.

Osvrćući se na drugo djelo koje se stavlja na teret njegovom branjeniku, Tolimir je rekao da nije dokazana prevarna namjera.

“U procesno-pravnom smislu, ovdje optužnica ne postoji i ovaj postupak je bruka. Optužba u svojim dokazima ništa nije dokazala jer su ti dokazi kontradiktorni sa dokazima Odbrane, a i kontradiktorni su i s drugim dokazima optužnice”, kazao je Tolimir.

Tokom iznošenja završne riječi Tolimir se posebno osvrnuo na prethodne navode optužnice da je lažan ugovor između Radetića i oštećenog Josipa Ćorića, te da svjedok Tužilaštva, grafolog Ljubomir Gogić, nije mogao da vrši ekspertizu Ćorićevog potpisa.

“Vještak Ljubomir Gogić je vještak iz grafološke oblasti i nije ovlašten za vještačenje pečata i potpisa”, napomenuo je Tolimir.

On je kroz završnu riječ podsjetio i na druge dokaze koji su izvođeni u predmetu, gdje je, kako je rekao, pobio navode Tužilaštva da oštećeni Ćorić nije znao za postupke u eksproprijaciji zemljišta koje je imao u Prijedoru.

Dragan Radetić je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog ovog djela u aprilu 2015. u predmetu koji je protiv njega vođen u Okružnom sudu u Banjaluci, a istom presudom je na tri mjeseca zatvora osuđena Radetićeva punica Jelena Đenadija, na čije ime je Radetić prepisao Ćorićevu imovinu.

Ovu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske, koji je u odluci naveo da postupak nije trebalo voditi Republičko javno tužilaštvo, već Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, pa je predmet vraćen na novo suđenje u banjalučki Osnovni sud.

Suđenje Radetiću će biti nastavljeno 31. avgusta, kada će Odbrana nastaviti sa iznošenjem završne riječi.

 

Đorđe Vujatović