Vijest

Napad na prostorije Žena u crnom nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

13. Jula 2022.14:45
Dan nakon obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u koji su bili uključeni i aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom, na ulazna vrata prostorija ove organizacije u Beogradu bačena je crvena boja.

This post is also available in: English


Foto: Žene u crnom.

U saopštenju koje su objavile “Žene u crnom” stoji da je juče u zgradu u kojoj se nalaze prostorije ove mirovne grupe u Beogradu ušao nepoznati muškarac, koji se predstavio kao poštar, i polio ulazna vrata organizacije i stepenište crvenom farbom.

„Ovaj napad se desio u kontekstu obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

U njemu se naglašava da je ovo poslednji u nizu napada, kako na prostorije, tako i na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom, a odigrao se, kako se navodi, u kontekstu „klime nekažnjivosti“ koju održava Vlada Srbije.

Oni smatraju da državne institucije „dozvoljavaju nasilje“ nad ljudima koje vide kao političke neistomišljenike.

U novembru 2021. na ulaznim vratima prostorija Žena u crnom ispisani su grafiti koji Ratka Mladića opisuju kao heroja.

Mladić je pravosnažno pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove u Haagu osuđen na doživotni zatvor za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice i za druge ratne zločine.

Aktivisti su u ponedeljak u Beogradu obeležili 27. godišnjicu genocida u Srebrenici i pozvali Vladu Srbije da 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida. Vlada odbija da prihvati da su masakri 1995. počinjeni od srpskih snaga genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova.

Saša Dragojlo


This post is also available in: English