Vijest

U Srbiji ponovo odloženo jedino suđenje za zločine u Srebrenici

Suđenje sedmorici bivših pripadnika specijalne policije entitetskog MUP-a optuženih da su učestvovali u pogubljenju 1.300 Bošnjaka, u kojem je do sada u Beogradu od 2020. godine održano samo osam ročišta, od kojih nijedno ove godine, ponovo je odloženo.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

U Višem sudu u Beogradu danas je ponovo odloženo suđenje u predmetu protiv sedmorice bivših pripadnika specijalne policije optuženih za učešće u ubistvu oko 1.300 Bošnjaka iz Srebrenice na poljoprivrednom dobru u selu Kravica u julu 1995. godine.

Razlog za odlaganje današnjeg ročišta je jučerašnji zahtjev Rajka Jelušića, jednog od branilaca, za izuzeće iz postupka tužioca Brune Vekarića i predsjedavajuće sutkinje Mirjane Ilić.

Ilić je obavijestila učesnike u ovom predmetu da se današnje ročište zbog ovoga ne može održati.

„O zahtevu za izuzeće Bruna Vekarića odluku je Tužilastvo za ratne zločine dostavilo Sudu pre pretresa kojom je zahtev odbijen kao nedozvoljen”, rekla je Ilić.

„O zahtevu za izuzeće predsednika Veća nije još uvek doneta odluka predsednika Suda. (…) Sud nije u mogućnosti da nastavi sa postupkom pre odluke predsednika Suda o zahtevu za izuzeće“, dodala je ona.

Prema optužnici, sedam pripadnika Brigade specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) učestvovalo je u ubistvu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice na farmi u Kravici.

Ubistva su počela 13. jula 1995. i nastavila su se i narednog dana.

Optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović i Vidosav Vasić. Među njima je bio i Dragomir Parović čiji je predmet, zbog njegovih zdravstvenih problema, odvojen i sutkinja Mirjana Ilić je odlučila da odbaci optužnicu protiv njega.

Od početka 2020. godine zakazano je 21 ročište, ali je održano samo osam. Od početka 2022. godine zakazano je pet ročišta, ali nijedno nije održano.

Razlozi da se ročišta odlože bili su različiti, ali u najvećem broju slučajeva zato što se neki od optuženih nisu pojavili pred sudom, ali i zbog bolesti sudija ili odsustva advokata.

Marina Kljajić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), nevladine organizacije koja na suđenju zastupa porodice žrtava, kazala je da je Sud na osam ročišta koja su održana od početka 2020. godine „uradio šta je mogao“.

„Sud je ispitao sedam svedoka i dva veštaka, u isto vreme je vršio uvid u zaista veoma obimnu dokumentaciju”, kazala je Kljajić za BIRN.

Međutim, ona dodaje da sumnja da su neka od odlaganja možda pokušaj da se veštački „odugovlači proces“.

Ubistva u Kravici bila su među nekoliko masakara počinjenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kada je u genocidu ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka.

Ovo je jedini slučaj vezan za Srebrenicu koji se trenutno vodi u Srbiji. Suđenje ratnom komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenku Živanoviću trebalo je početi u maju, ali je i ono odloženo.

Suđenje sedmorici optuženih počelo je 2016. godine i od tada je više puta prolongirano zbog odlaganja ročišta.

Kljajić ističe da članovi porodica žrtava smatraju da država Srbija, a ne Sud, želi da izbjegne donošenje pravosnažne presude u ovom slučaju.

„Njima se čini da to sve jako dugo traje, da se prečesto odlaže i da se namerno radi samo da se jednostavno ne bi presudilo, da se za Srebrenicu u Srbiji ne bi donela pravosnažna presuda”, objašnjava ona.

Suđenje će se nastaviti nakon donošenja odluke po zahtjevu branioca o izuzeću predsjedavajuće sutkinje.

Milica Stojanović


This post is also available in: English