Suđenje

Suđenje Džombiću ponovo odgođeno zbog nepojavljivanja vještaka

12. Jula 2022.15:13
Suđenje bivšem premijeru Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci odgođeno je nakon što se u sudnici ponovo nije pojavio vještak Cvijo Šmanja.
Aleksandar Džombić ispred Okružnog suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Šmanja, vještak mašinske struke u Republičkom zavodu za sudska vještačenja u Novom Sudu, posljednji je svjedok kojeg je predložilo Republičko javno tužilaštvo.

Ovo je treći put da se pomenuti vještak nije pojavio na zakazanim ročištima u ovom slučaju.

Predsjednik Sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da se Sudu vratila povratnica, kao i da je Republički zavod za sudska vještačenja iz Novog Sada dostavio odgovor u kojem se navodi da je Šmanja u terminu posljednjeg održanog ročišta bio hospitalizovan, za šta je poslao medicinsku dokumentaciju.

Današnji nedolazak na ročište Šmanja je već unaprijed najavio u istom dopisu, pravdajući da se u tom periodu nalazi na godišnjem odmoru u Grčkoj.

Sudija Uletilović je rekao Odbrani da bude spremna da već na sljedećem ročištu počne sa izvođenjem svojih dokaza.

Branilac optuženog, advokat Zoran Bubić, kazao je da se nada da će kompletan proces biti gotov do kraja godine.

“Pratili ste dosadašnji tok i dokaze. Sigurno ste uočili da je sasvim sigurno pao veći dio optužnice kojim Optužba tvrdi da je Džombić vršio pritisak na članove takozvanog Velikog kreditnog odbora da sporni kredit odobre”, izjavio je Bubić.

Dodao je da su svi saslušani svjedoci koji su bili prisutni kada je odobren pomenuti kredit oborili tvrdnju da je optuženi na njih vršio pritisak.

Bubić je rekao da će, nakon što Optužba završi sa izvođenjem svojih dokaza, tek onda predložiti svoje dokaze.

Republičko javno tužilaštvo RS-a optužnicom tereti Aleksandra Džombića da je izvršio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, zbog kredita od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM ) koji je preko IRB-a RS-a odobren zvorničkoj firmi “Energolinija”.

Suđenje Džombiću nastavlja se 6. septembra.

Đorđe Vujatović