Suđenje

Narcis Džumhur i ostali: Reprodukovan snimak vještaka

12. Jula 2022.14:33
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na suđenju bivšem direktoru “Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine” Narcisu Džumhuru i ostalim optuženim za zloupotrebe položaja i sklapanje štetnih ugovora, reprodukovan je iskaz vještakinje ekonomske struke koja je u nalazu i mišljenju kazala da je ugovor sklopljen sa najpovoljnijim ponuđačem.


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Vijeće je ranije, na prijedlog Odbrana, odobrilo da se reprodukuju tri svjedočenja, od kojih je jedno vještakinje Kerime Prašljivić, čiji je iskaz, u potpunoj dužini preko pet sati, djelimično reproduciran na današnjem suđenju, dok će ostatak biti saslušan na narednom.

Ona je u tom iskazu kazala kako u cijelosti ostaje kod nalaza i mišljenja koje je izvela kroz osnovno i dodatno vještačenje 2013., odnosno 2015. godine.

“Moje je mišljenje da je komisija pravilno postupila pri odabiru, odnosno da je izabrala najboljeg ponuđača od ponuda koje su stigle”, kazala je ona u reprodukovanom iskazu.

Pojasnila je da je njen zadatak bio knjigovodstveno finansijsko vještačenje tenderske dokumentacije za popravku i modernizaciju lokomotiva “Željeznica FBiH” i da je u skladu sa dokumentima koje je imala na uvid i korištenje, zaključila, kao i komisija, da je najpovoljniju ponudu imalo preduzeće Tvornica željeznih vozila “Gredelj”.

“Komisija kad je dobila ponudu o najpovoljnijem ponuđaču nije imala podatke da nemaju svojih finansija i da li će se kreditno zadužiti”, navela je ona u iskazu.

Prašljivić je u iskazu kazala kako ne može cijeniti da li je došlo do štete, odnosno da se ne može kao vještakinja ekonomske struke izjasniti na tu okolnost, te da je to u nadležnosti suda.

S Džumhurom su optuženi Sejo Ramić, Smajo Salketić, Ninoslav Lučić, Svetlana Mujkanović, Zufer Vlajčić i Nasir Silajdžić, kao i pravno lice TŽV “Gredelj”. Na teret im je stavljeno da su od 2008. do 2010. godine zloupotrijebili službeni položaj, krivotvorili službenu dokumentaciju i sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu “Željeznica FBiH”, pri čemu su oštetili ovo preduzeće za više od 4,5 miliona maraka.

Suđenje je ponovo počelo nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ukinuo raniju presudu i naložio novi postupak. Stranke su se usaglasile da se preuzmu dokazi iz ranijeg postupka, a Sudsko vijeće je prihvatilo određene prijedloge Odbrana, koji će biti izvedeni na novom suđenju.

Vrhovni sud FBiH je djelimično uvažio žalbe Tužilaštva i Odbrana, te ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2020. kojom su Džumhur, Ramić i Silajdžić osuđeni na po godinu zatvora, Mujkanović i Vlajčić na uslovne kazne, a Salketić i Lučić oslobođeni. Tom presudom je firma TŽV “Gredelj” bila kažnjena sa 2,5 miliona maraka, a od Silajdžića je oduzeta protivpravno stečena imovinska korist.

Suđenje će se nastaviti 19. jula, kada je planiran nastavak reprodukcije iskaza Kerime Prašljivić.

Azra Husarić Omerović