Suđenje

Kuzmanović i ostali: Zagrljaj sa sinom u logoru

11. Jula 2022.20:14
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se posjete logoru i zagrljaja sa sinom, koji je bio u krvavoj košulji i poderanoj jakni.


Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Eniza Rahić kazala je da je živjela u selu Gomjenica sa suprugom i tri sina. Ona je navela da je u selu bila racija i da su tražili oružje, koje oni u kući nisu imali.

“Došlo ih je možda 70. Šarena odijela, plava, mislim”, rekla je Rahić, dodavši da je jedino prepoznala aktivnog policajca po nadimku Žigs.

Ona je navela da je bilo udaranja i maltretiranja mještana, a da ih je nekoliko odvedeno i da su pobijeni.

Nakon tri dana, kako je ispričala, došli su bijelim kombijem i odveli joj sina Senada, dok su drugog udarali.

Svjedokinja je kazala da joj je komšija Niko Đekić došao poslije 22 dana i rekao da joj je sina vidio u objektu Teritorijalne odbrane (TO). Rekao joj je da mu odnese hrane i odjeću. Sutradan je otišla sa suprugom i pustili su ih da uđu u objekat.

“Rahić Senad neka izađe. Kad sam ga vidjela, on ide, gleda pred sebe… Ja ga zagrlila. ‘Otkud ti, mama?’”, prisjetila se Rahić.

Dodala je da je sinova košulja bila krvava, a jakna poderana. Rekla je da pušten nakon manje od mjesec, te da je kasnije sa braćom morao ići na liniju. Čovjek koji je došao da im kaže da se jave, kako je ispričala, rekao je da, ako ne dođu, “znaju šta ih čeka”.

Rahić je kazala da su sinovi poslije otišli u Njemačku, a da je onda suprug, koji je bio bolestan, morao ići u radnu obavezu, gdje je i poginuo krajem 1995. godine.

Na pitanja Odbrane, svjedokinja je rekla da nikog od lica koja su joj dolazila kući nije poznavala osim Žigsa.

Za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima, sudi se Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Abdulah Garić govorio je o pretresu koji je radila policija u njegovom selu Irice. On je kazao da je imao potvrdu za lovačko oružje koje je bio predao. Naveo je da se policajac koji je došao u njegovu kuću izvinio i da nije obavio pretres.

“Kaže: ‘Mene je stid ovo što se radi’”, prisjetio se Garić.

On je rekao da su tada udarali dvojicu njegovih komšija, od kojih su jednog odveli i nađen je mrtav. Odveden je i sin njegovog brata Amir Garić.

“Njega je Srbijanac izubijao. Odveo ga u SUP. Od tada ni traga ni glasa”, rekao je svjedok, dodavši da je bratov sin pronađen u masovnoj grobnici.

Kazao je da su tada odvedeni još neki mještani i da nisu preživjeli, a da su neki udarani.

Svjedoci su govorili i o oštećivanju imovine, kao i rušenju mjesnih džamija.

Suđenje se nastavlja 25. jula.

Marija Taušan