Suđenje

Dragičević i drugi: Odbrane Krsmanovića i Inđića očekuju oslobađanje

8. Jula 2022.15:55
Odbrane Olivera Krsmanovića i Petka Inđića zatražile su oslobađajuću presudu za zločine na području Višegrada 1993., ističući da niko od ključnih svjedoka ne spominje optužene, osim spornog zaštićenog svjedoka.

Luka Dragičević i drugi. Foto: Sud BiH

Odbrana Krsmanovića kazala je u završnoj riječi da nije sporila da je 27. februara 1993. iz voza na stanici u Štrpcima (opština Rudo) izvedeno 20 putnika – 19 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno nepoznato lice, da su prevezeni u školu u Prelovu (opština Višegrad) i zlostavljani, a potom ubijeni u Mušićima.

“Odbrana je samo osporavala da je u tome učestvovao Krsmanović”, kazao je branilac Slaviša Prodanović.

On je naveo da optuženi nije bio pripadnik Interventne čete, što su potvrdili svjedoci. Branilac je podsjetio da je Tužilaštvo kao ključne svjedoke označilo Miću Jovičića, Krstu Papića, Dušana Božića i ST-1.

Jovičić, koji je nakon priznanja krivice za učešće u ovom zločinu osuđen na pet godina zatvora, te Papić i Božić, kako je istakao Prodanović, nisu spomenuli da su vidjeli optuženog ni na jednoj od tri lokacije. On je naveo da Krsmanovićevog imena nije bilo ni na spisku koji su nekim svjedocima, kako su sami izjavili, predočavali istražioci u Srbiji.

Branilac je dodao da Krsmanovića nije spomenuo ni Nebošja Ranisavljević, koji je u Bijelom Polju (Crna Gora) osuđen na 15 godina zatvora za učešće u ovom zločinu. Dodao je da Krsmanovića nije spomenuo nijedan od 60 svjedoka koji su se pojavili pred sudom u Bijelom Polju.

“Pa zbog čega je onda optužen? Odgovor je samo u problematičnom svjedoku ST-1… Smatram da se bez vještačenja on nije ni mogao pojaviti na ovom suđenju zbog ograničenih intelektualnih sposobnosti ”, rekao je Prodanović.

Odbrana Petka Inđića također očekuje oslobađajuću presudu jer optuženog nije spomenuo nijedan svjedok osim ST-1. Branilac Senad Dupovac je kazao da Jovičić i Ranisavljević, iako su priznali da su učestvovali u dešavanjima na stanici u Štrpcima, nisu spomenuli Inđića.

Branilac je naveo da je ST-1 rekao da je vidio kako civile istjeruju iz kamiona u Prelovu i da nije naveo ime Petka Inđića.

“Tek nakon prezentovanja zapisnika, koji je nepismen potpisao, sjetio se imena”, istakao je Dupovac.

On je rekao da nisu tačni navodi tužioca da su svakog od optuženih vidjela najmanje dva svjedoka, te podsjetio na sudsku praksu kada se slučaj bazira samo na jednom svjedoku. Branilac je kazao da mu je ovo bio najlakši predmet za odbranu u karijeri u kojoj je imao 15 predmeta ratnih zločina.

Za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima, s  Krsmanovićem i Inđićem optuženi su Luka Dragičević, kao komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, te nekadašnji pripadnici Interventne čete ove brigade – Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović.

Iznošenje završnih riječi Odbrana planirane su za 2. septembar, nakon godišnjih odmora.

Marija Taušan