Suđenje

Tepić i ostali: Optuženi Duško Maksimović sposoban pratiti suđenje

7. Jula 2022.14:57
Na suđenju Savi Tepiću i ostalim za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, vještaci medicinske struke su kazali da je optuženi Duško Maksimović, uz ograničenja, sposoban pratiti ročišta.

Savo Tepić i ostali. Foto: Sud BiH

Zoran Bjelogrlić, vještak medicinske struke iznio je nalaz i mišljenje u pogledu procesne sposobnosti trećeoptuženog Maksimovića, koji je sačinio zajedno sa doktorom Vlastimirom Vlatkovićem. On je naveo da optuženi boluje od dijabetesa sa poodmaklim kasnim komplikacijama.

Mišljenja smo da on može prisustvovati suđenjima, može biti u sudnici maksimalno šest sati, uz postojanje pauza nakon svaka dva sata, rekao je vještak.

Na upit Odbrana, Bjelogrlić je potvrdio da su svu medicinsku dokumentaciju imali na raspolaganju tokom sačinjavanja nalaza i mišljenja, te da optuženi može prisustvovati suđenjima svakih 14 dana.

Zorana Božića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, zanimalo je zašto svakih 14 dana, na šta je vještak kazao da bi češće prisustvovanje suđenju optuženog izložilo stresu i povećanju napora.

“Optuženi bi mogao odgovoriti na to, ali bi došlo do zamora i do izraženijih komplikacija. Smatrali smo da je potrebno ispoštovati ovaj interval”, naveo je Bjelogrlić.

Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić su optuženi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš, Vujičić i Maksimović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Zbog zdravstvenog stanja Nebojše Pantića, Tepićevog branioca, nastavak suđenja je odložen za 14. juli.

Aida Trepanić