Suđenje

Tešić i Lošić: Suđenje za zločine u Vlasenici odgođeno zbog nepojavljivanja svjedoka

6. Jula 2022.11:09
Suđenje Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, koji se terete za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Vlasenice, odgođeno je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu zbog nedolaska dva svjedoka Tužilaštva.

Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Novi tužilac u ovome predmetu Nemanja Sladoje, koji je zamijenio Tarika Crnkića, rekao je kako ne može locirati svjedoka Hajrudina Lokmića, koji je, prema podacima Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, nastanjen u Švicarskoj ili Njemačkoj, a da je poziv uredno poslat svjedoku Aliji Krdžaliću.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Zinaida Hamidović je konstatovala kako se Krdžalić, iako je uredno nekoliko puta pozivan na Sud, nije pojavio kao svjedok. Kazala je kako postoji mogućnost da ga na naredno ročište dovede Sudska policija. Hamidović je sugerisala tužiocu da pokuša stupiti u kontakt sa svjedokom Lokmićem, najavivši mogućnost da on svjedoči putem videolinka.

“Tužilac je u narednih 15 dana dužan izvršiti detaljnu analizu spisa i dostaviti precizni podnesak sa svjedocima koje planira saslušati”, rekla je Hamidović.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), a Lošić kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda ova dva predmeta su spojena.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. august.

 

Jasmin Begić