Suđenje

Dreković: Završeno ulaganje materijalnih dokaza Odbrane

6. Jula 2022.16:01
Odbrana Ramiza Drekovića završila je ulaganje 518 materijalnih dokaza kojima nastoji dokazati da Armija Bosne i Hercegovine nije dejstvovala po naseljenom dijelu Kalinovika, te da nisu izdavane naredbe za gađanje civilnih ciljeva.


Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

U nastavku ulaganja materijalnih dokaza, Odbrana je, između ostalog, uložila kartu na kojoj su označena borbena dešavanja i na kojoj je Kalinovik označen crvenom bojom. Advokat Mirsad Crnovršanin kazao je kako je vještak vojne struke analizirao kartu.

Tužilac Miroslav Janjić uložio je prigovor relevantnosti na ovaj dokaz te rekao kako se ne vidi kad je karta sačinjena, ali je advokat Kadrija Kolić kazao kako prigovor relevantnosti ne stoji jer je na karti označen period 1995. godine te da, po pravilima, naredba važi sve dok se ne ispune ciljevi.

Odbrana je uvela set dokaza u kojima je navedeno kako u periodima 7. i 8. maja Armija BiH (ABIH) nije dejstvovala po naseljenom mjestu u Kalinoviku te da je stanje bilo stabilno i mirno, sve do podmetanja plastičnog eksploziva od strane nepoznatog počinioc. U tim dokumentima se nigdje ne spominje dejstvovanje Armije BiH u Kalinoviku u tom periodu.

“Apsolutno u ovim danima Kalinovik nije bio granatiran i u ovom izvještaju se ne spominju bilo kakve promjene”, kazao je Crnovršanin.

U dokazima u vezi sa stradanjem djevojčice Stanislave Koprivice, Odbrana je navela kako ona nije stradala u centru, već u širem rejonu Kalinovika.

Kao dokaz uložena je i “knjiga uviđaja” iz Policijske uprave Foča od 16. maja, gdje je navedeno kako je u centru Kalinovika, kod kioska, došlo do izazivanja opasnosti, kada je NN lice bacilo eksplozivnu napravu, te je došlo do nastanka kratera i razbijenog stakla. Odbrana je rekla kako ovaj dokaz pokazuje “da Kalinovik 16. maja apsolutno nije granatiran”, te dodala da Koprivica i ostala djeca “nisu stradali na način kako se navodi u optužnici”.

Crnovršanin je naveo kako su fasade na zgradama, koje su predmet događaja, sanirane nakon što je Tužilaštvo izvršilo uviđaj.

Prema dokazima, prilikom gađanja Vojske Republike Srpske (VRS) bilo je poginulih i ranjenih civila, naveo je Crnovršanin,  objašnjavajući kako se na području Kalinovika nalazilo nekoliko helikoptera, kao i da se VRS-u pridruživao veliki broj vojnika iz drugih jedinica, koji su odlazili na područje Treskavice.

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Tužilaštvo je na dio dokaza uložilo prigovore relevantnosti i autentičnosti te predložilo dokaze replike, a odlučeno je kako će se, između ostalog, na idućem ročištu saslušati jedan svjedok.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. juli.