Suđenje

U septembru početak suđenja za zločine počinjene u Ključu

4. Jula 2022.15:05
Glavni pretres u predmetu u kojem su za zločine na području Ključa optuženi Boško Unčanin, Dragan Despot i Marinko Miljević, održat će se u septembru, rečeno je na statusnoj konferenciji održanoj u Državnom sudu.

Ključ
Ključ. Foto: Armin Ćehić

Sutkinja Minka Kreho je na početku statusne konferencije kazala Tužilaštvu da mora urediti optužnicu u ovom predmetu u odnosu na trojicu optuženih koji su prisutni na ročištu. Također je dodala i da bi Tužilaštvo u odnosu na ovu trojicu optuženih trebalo napraviti i spisak svjedoka koje planira saslušati.

U ovom predmetu, osim Unčanina, Despota i Miljevića, optuženi su i Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), koji se nalaze u Srbiji. Početkom juna ove godine odlukom Suda razdvojen je postupak u odnosu na Unčanina, Despota i Miljevića.

Njih osmorica su, prema optužnici potvrđenoj u decembru 2020. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1. juna 1992. u mjestu Velagići, u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje, istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, osmorica optuženih su s drugim osobama učestvovala u strijeljanju najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti kod škole u selu Velagići.

Tužilac u zamjeni Senad Osmić je na statusnoj konferenciji iznio plan izvođenja dokaza u vezi s ranijim uputama Suda, kazavši da je Tužilaštvo, između ostalog, pripremilo i prijedlog utvrđenih činjenica u tri predmeta pred Haškim tribunalom.

“Prema trenutnom stanju, Tužilaštvo je predložilo saslušanje 74 svjedoka i tri vještaka. Dobar dio tih svjedoka će podnositi imovinskopravni zahtjev”, rekao je Osmić i dodao da će dva svjedoka svoje iskaze dati pod mjerama zaštite.

Tužilaštvo je navelo da planira izvesti i više od 180 materijalnih dokaza, te da će preliminarno biti potrebno oko 30 ročišta za izvođenje svih dokaza.

Osmić je iznio i prijedlog da se ročišta ne održavaju u ranom jutarnjem terminu s obzirom da svjedoci dolaze iz Krajine. Sutkinja Kreho je kazala da će se ročišta u ovom predmetu održavati srijedom u popodnevnom terminu.

Odbrana Despota se, između ostalog, zahvalila Tužilaštvu na korektnosti zbog prijedloga o terminu održavanja suđenja s obzirom da optuženi Despot i Unčanin dolaze iz Banje Luke.

Advokat Milan Romanić je zatražio da mu se omogući komunikacija s njegovim branjenikom Miljevićem pola sata prije svakog ročišta radi konsultacija jer se on nalazi na izdržavanju kazne, što je Sud rekao da će omogućiti.

Sutkinja Kreho je kazala da će, s obzirom na godišnje odmore, glavni pretres biti održan u septembru.

Lamija Grebo