Suđenje

Dragičević i ostali: Odbrane Poluge i Šekarića traže oslobađanje

1. Jula 2022.13:20
Odbrane Novaka Poluge i Dragana Šekarića zatražile su oslobađajuću presudu od optužbi za otmicu civila iz voza u Štrpcima te njihovo zlostavljanje i ubistva na području Višegrada u februaru 1993. godine, ocijenivši da nije dokazano učešće optuženih u ovim djelima.
Luka Dragičević i ostali. Foto: Sud BiH

Odbrane Poluge i Šekarića su u završnim riječima istakle nezakonitosti prilikom uzimanja iskaza ključnih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Polugin branilac Veljko Ćivša analizirao je iskaze svjedoka ST-1, Krste Papića i Miće Jovičića, koje je ocijenio ključnim. Kako je kazao, ST-1 u jednom iskazu iz istrage ne spominje Novaka Polugu, a na suđenju ga uvodi u događaje.

“Kako je moguće da se sjetio Novaka osam godina od davanja iskaza i 30 godina od događaja?”, naveo je Ćivša.

On je naveo nekoliko svjedoka koji su tvrdili suprotno od svjedoka ST-1 u vezi sa dešavanjima u školi u Prelovu, gdje su, prema optužnici, dovedeni oteti civili i zlostavljani. Branilac je podsjetio na iskaz supruge ovog zaštićenog svjedoka, koja je rekla da je ST-1 sa devet godina upisao osnovnu školu i da je nikad nije završio, te da se htio ubiti zbog presije koja je na njega vršena tokom istrage.

Ćivša je napomenuo da je Jovičić svjedočio nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice u ovom predmetu i osuđen je na pet godina zatvora. Osvrnuo se na pravna mišljenja i oprez potreban prilikom ocjene iskaza saučesnika koji su sklopili sporazum.

Branilac je kazao da ni svjedok Papić nije u istrazi spominjao Polugu. Prema njegovim riječima, iskaz od ovog svjedoka je uzet na nezakonit način, a sporan je i ograničeni imunitet koji mu je dodijeljen.

Ćivša je podsjetio i na iskaze svjedoka Odbrane, koji su govorili kako su vidjeli optuženog u kući majke, koja je bila bolesna krajem februara 1993. godine.

Za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. iz voza u Štrpcima (opština Rudo), sa Novakom Polugom i Draganom Šekarićem su optuženi i Luka Dragičević, Obrad Poluga, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici Interventne čete ove brigade.

Odbrana Šekarića je rekla da je izvela mali broj dokaza, jer se oslanjala na iskaze svjedoka Tužilaštva.

“Odbrana odmah predlaže oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo nije nikako, a kamoli van razumne sumnje dokazalo navode”, kazala je braniteljica Nina Kisić.

Ona je takođe govorila o nezakonitim iskazima svjedoka, navodeći da su spominjali spisak koji im je predočavan i pritiske kojima su bili izloženi.

Kisić je rekla da svjedok Jovičić nije siguran da je Šekarić vozio kamion sa otetim civilima, a da svjedok Nebojša Ranisavljević spominje Bogdana Šekarića, jednog od trojice koji su bili u Interventnoj četi.

“ST-1 je jedini koji je vidio sve… Vidio je mog branjenika u školi, ali mu ime saznaje 20 godina kasnije”, istakla je braniteljica.

Prema njenim riječima, svjedok ST-1 ima ograničene intelektualne sposobnosti, alkoholičar je i bio je u bezizlaznoj situaciji, a dobio je stan i riješena su mu finansijska pitanja.

“Ovdje su izneseni dokazi o prisustvu optuženog na određenim mjestima bez konkretiziranja radnji koje je počinio”, kazala je Kisić.

Iznošenje završnih riječi Odbrana nastavlja se 8. jula.

Marija Taušan