Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Optuženi negirali krivicu za zločine u Rogatici

28. Juna 2022.10:24
Petorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) izjasnila su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zločine počinjene na području Rogatice 1995. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet negirali su krivicu za zločine počinjene nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta na poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara. Oni su, kako se navodi, bili pripadnici Vojne policije VRS-a.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, oni su učestvovali u premlaćivanju, pljačkanju, seksualnom zlostavljanju, kao i u ubistvu jednog zatočenika.

U optužnici se navodi da je u ovom objektu krajem jula 1995. bilo zatočeno više od 40 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetna lica, kao i više od deset osoba kojima je bila potrebna ljekarska pomoć. Oni su, kako se navodi, oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa – Kladanj.

Optužnica ih tereti za zločin protiv civilnog stanovništva po Krivičnom zakonu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

S obzirom da su negirali krivicu, Neškoviću i ostalim će u narednom periodu početi suđenje.

Marija Taušan